Translate

петък, 4 март 2011 г.

Становище на Национална пациентска организация относно закриването на Фонда за трансплантации в чужбина

Във връзка с оповестената днес от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов информация, че Фондът за трансплантации в чужбина се закрива, Национална пациентска организация изразява безпокойството и загрижността си относно съдбата на 27-те вече одобрени за трансплантация в чужбина пациенти (част от които са в тежко състояние и имат нужда от спешна трансплантация), както и за всички бъдещи пациенти, които биха имали нужда от трансплантации в чужбина.

Национална пациентска организация настоява за:
o Ясни гаранции, че на вече одобрените пациенти за трансплантация в чужбина ще бъде предложена алтернатива за финансиране на техните манипулации.
o Ясни гаранции, че ще се подсигури нова, алтернативна процедура, чрез която да се осигури възможността за трансплантации в чужбина на нуждаещите се пациенти.
o Гарантиране на бъдещото финансиране на трансплантации в чужбина за нуждаещи се пациенти.
o Гаранции, че трансплантациите ще продължат да бъдат приоритет и занапред и функциите на Фонда за трансплантации в чужбина ще бъдат разпределени сред други структури към МЗ.
o В случай, че се вземе решение функциите на Фонда за трансплантации в чужбина да се разпределят сред другите два фонда – за лечение на деца и възрастни, в ръководствата на тези фондове да присъстват представители на пациентски организации на трансплантираните и диализираните пациенти, както и специалисти по трансплантации.

Национална пациентска организация очаква насрочването на незабавна среща с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, на която ще постави всички тези въпроси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар