Translate

понеделник, 21 март 2011 г.

Пациентски организации и представители на държавата се обединиха около идеята за създаването на фонд за превенция и лечение на зависимости.

Според Пенка Георгиева, от конфедерацията "Защита на здравето", за първи път държавата сяда на една маса с пациентските организации, за да решат заедно проблемът с лечението и профилактиката на зависимостите. Идеята по думите й е да се създаде фонд, по примера на много европейски държави, обединяващ усилията на всички институции и организации. Крайната цел е да се намали броят на зависимите българи, които по данни на СЗО, са почти 8% от населението на страната.
Зам. министърът на здравеопазването Гергана Павлова, която е и национален координатор по наркомании, съобщи, че до есента ще е готов конкретният план за работа на фонда, което означава, че министерството съвместно с пациентските организации трябва да изясни основните приоритети и краткосрочните цели, по които да започне да работи новата структура. Предстои да се изчислят и нужните финансови средства.
Идеята бе подкрепена и от д-р Даниела Дариткова - заместник-председател на Комисията по здравеопазване в парламента, според която Законът за администрацията позволява създаването на такъв фонд и остава само да се убедят финансистите, че той ще бъде устойчив във времето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар