Translate

понеделник, 21 март 2011 г.

Националното сдружение на общините предупреди, че има опасност много общински здравни заведения да фалират

НЗОК е намалила с близо 38-40% бюджетите на 46 общински болници в сравнение с 2010 г. Това обявиха от Националното сдружение на общините (НСОРБ) на среща с комисията по здравеопазване в парламента, здравния министър д-р Стефан Константинов и представители на здравната каса.
Кметовете очакват половината от болниците до 2-3 месеца да фалират.
Общинските лечебни заведения обслужват 1/3 от населението, а получават 10% от парите за болнична помощ, заяви кметът на Карнобат Георги Димитров .
За януари и февруари болниците не са получавали и лев за дейност. Проблем има и с диспансерите - болните се увеличават, а бюджетът е орязан с 40%, допълни кметът на Благоевград Костадин Паскалев.
Председателят на НСОРБ Гинка Чавдарова се закани, че щом държавата не иска да помогне, ще се търси начин да бъде принудена.
Депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер изнесе данни от 2008 г., според които в София на пациент се падали средно 269 лв. за лечение годишно, а в Нови пазар - едва 22,27 лв., във Велики Преслав - 29,56 лв., в Белоградчик-38,35лв. Към 1 500 000 българи потребяват под половината от средната сума за лечение (138 лв.) Според депутатката показателите се влошават и положението сега е още по-лошо.
Министър Константинов и представители на НЗОК увериха, че бюджетирането е прозрачно.
От НСОРБ предложиха на здравния министър да бъде преразгледана методиката на финансиране и да има равнопоставеност на болниците. Според предявителите на сдружението здравната карта е съобразена със здравни критерии, но не и с демографски фактори, отдалеченост на районите и равните права за достъп до медицинска помощ.
От сдружението твърдят, че завишените медицински стандарти са причина за това положение и те трябва да бъдат променени.
Депутатите от ГЕРБ обаче не се съгласиха с това искане. По думите на депутата д-р Лъчезар Иванов трябва да се мисли за пациентите, а не за болниците, което означава те да се лекуват в модерни здравни заведения с квалифициран персонал.
Не сме удовлетворени от срещата, защото не постигнахме нито едно макар и малко конкретно решение и стъпка какво да правим в тази ситуация. Не разбрахме какво е мястото на общинските болници в системата на здравеопазване", заяви след срещата Чавдарова.
Паскалев я определи като изключително безсмислен разговора.
Лъжа е твърдението, че има повече средства за здравеопазване, бе категоричен той и настоя Бойко Борисов и д-р Стефан Константинов да поемат отговорността си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар