Translate

понеделник, 21 март 2011 г.

При радиация не се пие мляко

След експлозията в ядрената централа във Фукушима безпокойството от радиационно облъчване в световен мащаб расте.
Високите дози радиация, получени за кратък период от време, увреждат организма. Според количеството радиация се определя и степента на увреждане. В медицината това състояние се нарича „лъчева болест", както и „остър радиационнен синдром", „остра радиационна болест" или „радиационно отравяне".
Остротата и видовете симптоми варират в зависимост от количеството радиация. На какво количество радиация е било изложено тялото пък зависи от силата на радиацията и разстоянието между човека и източника на радиация.
Абсорбираната доза радиация се измерва с единицата „грей" (Gy). Има определен праг, при който се изявяват клинично симптомите. За такъв се приема D=l Gy (100 rad). Ако погълнатата доза е по-ниска от посочената стойност, не се наблюдават клинични изяви на болестта. Дози над 6 Gy са нелечими и водят до смърт в рамките на два дни до две седмици.
Първите симптоми на лъчева болест обикновено са гадене и повръщане. След първите симптоми е твърде възможно за кратко време да липсват каквито и да било симптоми, след което обаче последващата симптоматика е много по-сериозна. На колкото по-голяма радиация е бил изложен човек, толкова по-бързо и по-остро ще се развият симптомите на болестта. Около десетина минути до няколко часа след гаденето и повръщането идват диария, главоболие и висока температура, следвани от окапване на косата, повръщане на кръв, кръв в изпражненията и ниско кръвно налягане, евентуално последвана от кома и смърт. Обикновено радиационното отравяне нанася и повреди на кожата.
Третиране на лъчевата болест се изразява главно в предотвратяване на по-нататъшна радиоактивна изложеност, след което се лекуват увредените вътрешни органи и се приемат обезболяващи.
Как можем да се предпазим от тежки поражения?
Събличането на дрехите и обувките след излагане на радиация елиминира близо 90% от външното заразяване. Допълнителното измиване с вода и сапун премахва от кожата част от радиационните частици. Калиевият йодид предотвратява бързата абсорбция на радиоактивен йодид от страна на щитовидната жлеза. За съжаление, калиевият йодид предпазва само от вдишване на радиационни частици, а 98% от радиационното излагане при хората се получава от млякото и други млечни продукти. Кравите, облъчени с радиация, произвеждат и замърсено мляко. Според експерти много от случаите на рак на щитовидната жлеза при експлозията в Чернобил са можели да бъдат ограничени, ако хората са били предварително предупредени да не консумират мляко. Освен млякото всички растителни култури поемат радиацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар