Translate

петък, 4 март 2011 г.

Законът за здравното осигуряване променян точно 71 пъти за 12 години

Омбудсманът на страната Константин Пенчев заяви - Смущаващо е в какъв правов ред живеем
По думите на Пенчев министърът на здравеопазването е издал 68 подзаконови нормативни актове през втората половина на 2010 г. т. е. средно между 11 и 12 акта месечно.
Не може един закон, например този за здравното осигуряване(ЗЗО), да бъде сменян 11 пъти за една година подчерта той при представянето на втория брой на „Юридическия барометър".
ЗЗО, откакто е в сила е „шампион" по изменения и допълнения. За 12 години той е изменян и допълван 71 пъти. Законът за здравето, който действа от 2005 г. пък е с общо 40 изменения и допълнения. Кодексът за социалното осигуряване, който е в сила от 2000 г, е с 80 изменения и допълнения .Законът за ДДС е променян три пъти, още преди да влезе в сила. Общият брой на законите, в които са направени изменения и допълнения в периода юли-декември 2010 г., е 296 или със 188 повече от първото полугодие на 2010 г.
Според Пенчев зад тенденцията в момента законите да се променят десетки пъти прозира, че няма ясна цел в законотворчеството. Омбудсманът е категоричен, че трябва да има ясна визия кой и защо прави законовите промени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар