Translate

понеделник, 14 март 2011 г.

Тазгодишното мото на СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ГЛАУКОМАТА – 6-12 МАРТ 2011 е „Не изпускайте семейството си от поглед” (Don’t lose sight of your family)

Целта е да се насочи вниманието към факта, че в семействата на пациенти, диагностицирани с глаукома, има няколко пъти по-голяма вероятност и други членове да развият заболяването.

Глаукомата обхваща група дегенеративни заболявания, причиняващи необратими увреждания на зрителния нерв и намаляване на зрението.
Между 60000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Това показват данните на Националната глаукомна асоциация.
Заболяването засяга най-вече хората между 35 и 40 години и се нарежда на второ място сред причините за слепота в света и у нас. Основните причини за неовладяване на болестта са: от една страна - късната диагностика, от друга - спецификата на самото заболяване (много хора разбират, че са болни едва след като загубят около 40% от зрението си) и от трета - липсата на профилактика и скринингови изследвания за глаукома у нас.

Глаукомата не може да се излекува, но чрез ранното й диагностициране и предприемането на навременни мерки може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено.
Близо 20000 българи са спрели лечението си след намаляване реимбурсния процент на медикаментите за глаукома

Това показват данните за месечното потребление на медикаменти за глаукома в брой опаковки. Още през 2002 г. процентът на европейските пациенти, лекуващи се с по-стар клас лекарства (бета блокери) се изравнява с този на подлежащите на най-съвременно лечение с простагландини. След 2002 г. тази тенденция се засилва още повече, като простагландините са далеч по-използвани от бета блокерите.
Същевременно данните за България сочат изключително нисък процент на използване на простагландини, който намалява още повече след въвеждането само на петдесет процентна реимбурсация на медикаментите за глаукома през 2010 г.
От март 2010 г. реимбурсацията на медикаментите, лекуващи глаукома, е намалена от 100 на 50 процента, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
На пациент сега се налага да доплати от 20 до 30 лв. на месец. Голяма част от тях обаче са пенсионери, с редица други заболявания, за лечението на
които също трябва да доплащат и се получава тъжна картина - те просто не могат да си го позволят.
Глаукомата поразява 60 -70 млн. души по света като тенденцията е до 2020 г. броят на тези болни да се увеличи.


………..

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИВАНЕ НА ГЛАУКОМА

Сред рисковите фактори за развиване на болестта са:

o Възрастта – всеки човек над 60 години;
o Фамилна обремененост;
o Раса – афро-американци над 40 г;
o Пол – жените са 3 пъти по-засегнати от първична закритоъгълна глаукома;
o Други заболявания - диабет (3 до 6 пъти по-голям риск), късогледство, хипо- и хипертиреоидизъм, неврологични заболявания;
o Травми – тежка травма, като например удар в окото, може да предизвика повишаване на вътреочното налягане, както и дислокация на лещата, затваряйки преднокамерния ъгъл. Други рискови фактори са: хирургични процедури, отлепване на ретината, вътреочни тумори, очни възпаления като ирит и хроничен увеит;
o Увреждане на очния кръвоток, водещо до влошаване изхранването на зрителния нерв;
o Ниско диастолно кръвно налягане.
o
Препоръчително е всеки човек, навършил 40 години, да направи първия си профилактичен преглед за глаукома при офталмолог. Хората над 60 години трябва да ходят на такива прегледи на всеки 12 месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар