Translate

сряда, 16 март 2011 г.

35 жизненоважни лекарства се връщат отново на българския пазара С помощта на дистрибуторите ще се прекрати така наречения лекарствен туризъм

Медикаментите са за лечение на сериозни заболявания, каквито са онкологичните и хематологичните, епилепсията, отравянията, сърдечносъдовите и интензивните състояния. Сред тях са фенобарбитал и диазепам на свещички, прилаган при деца с епилептични гърчове. Сега родителите чакат Бърза помощ, която да го постави венозно, обясни доц. Венета Божинова, началник на клиниката по нервни болести за деца в болница "Св. Наум".
Тези лекарства не се внасят у нас през последните 5 -6 години, най-вече поради отсъствие на търговски интерес от страна на фармацевтичните фирми заради малките количества, които са нужни за лечението на пациентите, или защото са изключително евтини. В същото време само регистрацията им, задължителна за продажба у нас, струва около 10 хил. лв.. А средногодишния оборот на една от тези лекарствени позиции е около 46-52 хил. лв., а броят на нуждаещите се – между 20 и 400 души, в зависимост от позицията.
По данни на националните консултанти у нас нуждите на година от подобни медикаменти варират между 20-30 опаковки и достигат до 3-4 хиляди. Добрата новина е, че тези 35 жизненоважни лекарства отново ще бъдат достъпни за пациентите в страната от април. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Част от лекарствата, които ще се върнат на пазара, изобщо не са били регистрирани, а други са разрешени за употреба у нас, но никой не ги е доставя. По тази причина пациентите от години сами си търсят начин да се снабдяват с тях от други страни като Турция, Гърция, Македония или Румъния.
Споразумение между МЗ и най-големия ни дистрибутор на лекарства „Софарма Трейдинг" гарантира, че тези „дефицитните" медикаменти ще се върнат на българския лекарствен пазар.
„Софарма Трейдинг" ще внасят 30 от тях т. е. ще поддържа складова наличност от медикаментите именно по реда на Наредба 2, която дава възможност за внос на лекарства, които не са регистрирани за употреба у нас.
МЗ ще съдейства за по-бързата регистрация на цени на два други медикамента, а след разговори с производители ще бъдат възстановени на пазара и още три лекарства.
Здравният министър д-р Стефан Константинов обяви, че МЗ ще инициира законодателни промени, според които едно лекарство няма да изчезва до месец, а ще има период, в който пазарът да може да се подготви.
Съгласно предстоящите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина фармацевтичните фирми производители на лекарство от позитивния лекарствен списък, което е единствено като вид у нас ще трябва да предупреждават две години по-рано МЗ, преди да изтеглят даденото лекарство от българския пазар като през това време производителят ще трябва да осигури достатъчно количества от него за задоволяване на нуждите на страната. В противен случай, ще плащат глоби, средствата от които ще се използват за лечение на деца и на болни, пострадали от изтеглянето на медикаментите.
Това е една благородна мисия, тъй като от нея не могат да се очакват финансови дивиденти, коментира здравният министър, като благодари на „Софарма" за ангажимента, който е поела. Той подчерта, че процесът е отворен и при желание могат да се включат и други дистрибутори, защото приема партньорството и поощрява всякакви такива инициативи.
От „Софарма Трейдинг” посочиха, че тя ще финансира целия труд по набавяне на тези лекарства и транспортирането им до България. Очакванията ни са още през април 35-те медикамента вече да са в аптечната мрежа увери Димитър Димитров, директорът на компанията.
Огнян Донев, изпълнителният директор на „Софарма Трейдинг" подчерта, че като публична компания, в рамките на тяхната социална отговорност са се нагърбили с блокирането на този финансов ресурс от близо 5-6 млн. лв. годишно, защото проблемът винаги е съществувал.
По думите му ако един медикамент струва 10 евро то куриерските такси понякога надхвърлят 50 евро.
Ето защо ролята ни е проста - да поддържаме постоянна наличност на препаратите от списъка, който може да се допълва. Намеренията ни са тази мярка да бъде трайна, а решението е част от корпоративната социална политика на компанията.Завиждам благородно, че МЗ бе това, което се сети да запълни тази неголяма, но съществена дупка в лекарствоснабдяването ни, заяви той.
……………….
От МЗ съобщиха, че междувременно се водят разговори с представители на продуктите, които са разрешени за употреба в страната, но не се продават поради различни причини. Сред тези фирми са GSK, Lundbeck, BMS, „Софарма”, Teva. Благодарение на това са били разрешени проблемите с доставките на животоспасяващи медикаменти. GSK например през тази година ще дари 2000 опаковки от медикамент за лечение на онкохематологични заболявания за деца. Това се налага, тъй като правата за производство на лекарството са в процес на прехвърляне към нов производител – Laboratoires Genopharm. След разговори с представители на BMS и Teva, МЗ ще съдейства и за бързото регистриране на цена на два други продукта, които също са изключително важни за лечението на онкологични заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар