Translate

вторник, 1 февруари 2011 г.

Позор! Или за затъпяването и ниската кръвна захар

Грозно, почти чудовищно, звучат от устата на лекар думи като: "Гладът води до ниско ниво на кръвната захар. Това прави хората зли, а ако се повтаря - води до затъпяване и раздразненост". Въпреки последвалата уговорка "Това го приемете с чувство за хумор", няма как да се приеме с безразличие такова изказване на здравен министър, по професия лекар, направено от парламентарната трибуна. Защото пряко води до мисълта, че хората с диабет, застрашени във всеки момент от хипогликемия (рязко падане на кръвната захар-б.р.), която може да струва живота им, са... Е, аз няма напиша думата. Познавам стотици диабетици от цяла Европа, които по нищо не се отличават от хората без диабет и заболяването не им пречи да следват мечтите си и да ги осъществяват. Нито да бъдат полезни на обществото и да са съвестни данъкоплатци.
Ако въпросната реплика е била шега, то тя е крайно безвкусна. Освен всичко, тя принизява труда на 250-300 български лекари, които години се трудят пациентите им да избегнат ниските нива на кръвна захар. Няма да изреждам имената на световно известните учени, артисти и музиканти с диабет, защото това правителство показа и доказа, че науката и културата за него не означават нищо. Но имената на няколко политици не бих пропуснала - Соня Сотомайор, посочена от президента Барак Обама за висш магистрат във Върховния съд, Хафез Асад, кралят на Саудитска Арабия Фахад, Никита Хрушчов, Йосип Броз Тито, Шарл дьо Гол, Гамал Абдел Насър... не знам дали тези имена говрят нещо на настоящите български управници, които очевидно не признават никого, освен себе си. Или Рей Крок (създателят на МакДоналдс) и Бил и Джон Дейвидсън (мотоциклетите "Харли Дейвидсън").
Припомних няколко от стотиците хиляди имена и затова, че ДУМА четири пъти печели международни награди за журналистически материали за диабета. Но честно казано, очаквам пациентските организации на диабетиците да имат своя позиция в този случай и да настояват поне за извинение. Или ще се направят, че нищо не се е случило? Кой би имал полза от това?
Това, че вотът на доверие мина в парламента, не дава право на нито един министър да се гаври с избирателите (очевидно за управляващите няма човеци, няма хора, няма граждани, няма народ - има само електорат и гласоподаватели). Дори половината или дори само 1/10 от близо 300-те хиляди диабетици да са гласували за сегашното мнозинство, то най-малкото морално е задължено на тези гласоподаватели. Както и на всички останали, чието право на медицинска помощ с всеки изминал ден от управлението на ГЕРБ намалява. За да стигне до лещено зърно.
Аида Паникян
В-к "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар