Translate

понеделник, 14 февруари 2011 г.

На първо място сме в ЕС по заразени компютри и злоупотреба с лични данни в интернет

"Евростат" представи статистическа извадка за сигурността в интернет, във връзка с Деня на сигурния интернет - 8 февруари, се посочва в съобщение на статистическата служба на Европейския съюз. Данните, представени в изследването, са събрани от проучване за използването на информационните и комуникационните технологии в домакинствата и личностите в 27-те държави членки на ЕС, извършено основно през второто тримесечие на 2010 г.
Според проучването средно 31% от запитаните са посочили, че на компютъра им е бил заловен вирус, в резултат на който са били загубени данни, в рамките на 12-месеца преди извършване на проучването. Най-висок е показателят в България - 58%, следват Малта (50%), Словакия (47%), Унгария (46%) и Италия (45%), докато най-ниски са нивата в Австрия (14%), Ирландия (15%), Финландия (20%) и Германия (22%).
Средно 4% от участниците в изследването са заявили, че са пострадали от злоупотреба с личните им данни, предоставени в интернет или от пиратски действия, като отново България е лидер със 7% заедно с Испания, а Италия и Холандия са с 6%. За същия период 3% от интернет-потребителите в ЕС са претърпели финансови загуби вследствие на интернет измами, включително с кредитни карти, като най-много са те в Латвия (8%), Великобритания (7%), Малта и Австрия (с по 5%). По този показател България е засегната най-слабо с едва 1%. Средно 84% от потребителите в ЕС ползват антивирусни програми и други продукти за интернет-сигурност. Начело е Холандия с 96%, следват Люксембург, Малта и Финландия с по 91%, докато най-нисък е показателят в Латвия (62%), Румъния (64%) и Естония (65%). Малко над тях е България със 73%.
Средно 14% от живеещите с деца са инсталирали софтуер, който да филтрира достъпа до уебсайтове с непозволено съдържание. Тук лидери са Люксембург и Словения с по 25%, следвани от Франция (24%), Дания, Австрия и Великобритания (по 21%) и Финландия (20%). България е на последно място с 2%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар