Translate

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Мъжете са три пъти по-отговорни за половото си здраве

На 14.02.2011 г., от 8 до 12 ч., над 40 човека са си направили напълно безплатни, гарантирано анонимни прегледи и изследвания в Клиниката по дерматология и венерология – УМБАЛ „Александровска“, по случай Св. Валентин.
75% от тях са мъже във възрастовата група 20 - 71 години, а жените от 20 до 63 годни. До края на седмицата на 10% от пациентите ще им бъдат направени допълнителни безплатни изследвания.
-----
В последните години младите хора са станали по-отговорни за здравето си. Масово се информират от интернет и тъй като там информацията е стряскаща, това ги кара да идват на консултации при специалисти. За голямо съжаление през последните години се наблюдава увеличаване на заразените с ХИВ и Сифилис. Неглижира се сериозността на сифилиса и непрекъснато регистрираме нови и нови заболели. Болестта вече не протича по класическия начин – няма изразени външни симптоми и заради това много от болните дори не подозират, че са вирусоносители“, обясни д-р Елена Петрова, специалист дермо-венеролог.
Много от хората, които идват да се изследват за ХИВ, го правят веднага след рисковия полов контакт. Хубаво е на следващия ден да се консултират със специалист, но за вярно изследване за ХИВ най-рано след един месец могат да излязат резултатите. А за да бъдат още по-сигурни, трябва да се направи повторно изследване на 3 и 6 месеца след половия контакт. Голям проблем е, че много от хората смятат, че организмът си изгражда имунитет към полово предаваните инфекции. Единствената болест, за която има ваксина, е хепатит B, останалите инфекции могат да се повтарят многократно, допълни тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар