Translate

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Алкохолът убива повече от СПИН и войните

Всяка година близо 2.5 милиона души в света умират поради причини, свързани със злоупотребата на алкохол, пише в годишния доклад за алкохол и здраве на Световната здравна организация (СЗО), огласени в Женева за 2005 г., цитиран от Ройтерс.
Алкохолът причинява близо 4 % повече смъртни случаи, отколкото СПИН, туберкулозата или насилието, предупреждават от СЗО.
Като една от причините се посочва нарастването на доходите. Те водят до увеличаване на употребата на алкохол в страните от Африка и Азия, а злоупотребата с него е проблем в много развити страни. Особено лош пример е Великобритания.
Особено тежко е положението в Русия. Според данните на СЗО годишно всеки пети руснак умира заради алкохола. И развиващите се държави като Мексико, Бразилия, Южна Африка, Украйна, Казахстан и др. също не правят изключение.
Според експерти от СЗО феноменът е резултат от лошото влияние, внесено от източноевропейските имигранти.
Ограничаването на употребата на алкохол не е водещ приоритет за повечето правителства, въпреки че пиенето е причина за пътни инциденти, прояви на насилие, заболявания, лошо отношение към децата и загуба на работа. СЗО отбелязва, че много страни не вземат почти никакви или много слаби мерки за борбата срещу пиянството въпреки постоянните призиви.
У нас всеки българин над 15-годишна възраст изпива средно по 12.4 литра алкохол годишно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар