Translate

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Поискаха оставките на директорите на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева и на центъра "Фонд за трансплантации"-София Мутафчийска

От Българският пациентски форум и Конфедерация "Защита на здравето", с писмо до здравния министър. В мотивите си представителите на двете пациентски организации посочват, че всички обещания на д-р Джалева, дадени при встъпването и в длъжост, не са изпълнени, като изготвянето на регистри на трансплантираните, стандарти по трансплантология, прозрачността в дейността на агенцията, стартиране кампания за насърчаване на донорството,24-часов дежурен телефон за специалисти и граждани и др..
В работата и няма нищо градивно и прозрачно, а обещаните промени не се случват. Не се е подобрила визията на агенцията по отношение на регистри и сайт, а след оттеглянето на част от пациентските организации от донорската кампания на ИАТ е налице "неефективна, некомпетентна и некоординирана дейност", в резултат на която донорството у нас намалява, посочиха от двете организации. На сайта на ИАТ се съобщава броят на извършените трансплантации, но не и колко от тях са успешни.Д-р Джалева толерира определена болница и екип, извършващи трансплантации, и това е лечебното заведение, в което тя преди това е работила, а именно болница „Лозенец", твърдят те.
По отношение на Центъра "Фонд за трансплантации" заявиха, че в края на 2010 г. администрацията е върнала неусвоени 4.7 млн. лева от общо 5-те млн. лева, за изследвания в чужбина само на 5 пациенти, които премиерът Бойко Борисов одобри при стартирането на фонда.
Фондът, оглавяван от Мутафчийска, за своята 8-9 месечна дейност е разгледал само 40 молби на пациенти, нуждаещи се от трансплантация зад граница, но нито един човек не е изпратен в чужбина, обясни председателят на Фондация „Защита на здравето" Владимир Томов. Пациентите чиито пътуване и престой е трябвало да бъдат организирани от фонда, са намерили сами болниците, осъществили са контакт с лекарите и са покрили разноските по изследванията си. Факт е, че до момента ръководството на Фонда няма сключени никакви споразумения с клиники за трансплантации в Европа и други страни извън ЕС, уточни той.
От пациентските организации коментираха още, че специалистите по донорство и трансплантации са способни сами да излъчат свои представители, които да оглавят двете структури, а не "длъжността да се спуска по административен ред". Те настояха здравният министър Стефан Константинов да предприеме спешни мерки и да промени кадровата си политика в тази връзка. Те обвиниха МЗ и ИАТ, че с прессъобщенията си, до медиите за донорски ситуации и извършени трансплантации си правят "пиар кампания" и "оказват натиск върху специалистите трансплантолози, за да отчитат дейност. Според тях има разминавания и в данните на двете институции за броя на трансплантациите, отчитат се само успешните и в същото време липсва информация това колко са неуспешните трансплантации, каква е успеваемостта и преживяемостта на пациентите след трансплантация, както и за броя на чакащите за трансплантация.
От МЗ съобщиха, че общо 29 болници в страната са изразили желание да бъдат донорски бази,при пререгистрацията си.
Те са в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Разград, Добрич, Beлико Търново, Плевен, Бургас, Шумен, Габрово, Кюстендил. До м.г. реално са функционирали 9бази в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Плевен.. Потенциал за донорски бази имат 42 болници.
От 2005г. до 2010 г. са направени 235 успешни трансплантации като броят им постоянно нараства. За сведение през 2005 г. те са били 30, а през 2010 г.- 52. През миналата година успеваемостта е 82%, а за периода 2005-2009-68%.
В края на м.г. само 2842 български граждани са заявили, че искат да станат донори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар