Translate

вторник, 1 февруари 2011 г.

За четвърти път в България се провежда Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка

по инициатива на Комисия по здравеопазването и Парламентарния консенсус за борба със социално значими заболявания към НС в периода 23 - 29 Януари 2011 г.
Основната цел е фокусиране вниманието на обществото върху информираността на населението за същността на заболяването и превенцията му.
В света ежегодно около 500 хиляди жени заболяват и 270 хиляди от тях умират. Само в Европа, въпреки усилията на всички институции, годишно умират от рак на маточната шийка (РМШ)30 хил. жени.
По данни на Световната здравна организация България е на второ място по честота на заболеваемост спрямо другите източно европейски държави.
У нас заболяването отнема по 400 живота годишно, което може да се предотврати с профилактични прегледи и своевременно ваксиниране. В държавите с действащи програми за първична и вторична профилактика - ваксинация и скрининг се забелязва категорична трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта.

Поради тази причина са необходими спешни мерки, които да ограничат заболяването в България, като например включване на ваксината срещу РМШ за реимбурсация от НЗОК, организиране на популационен скрининг и не на последно място повишаване на здравната култура на населението за необходимостта от непрекъснати профилактични прегледи.
Допълнителна информация за заболяването рак на маточната шийка и неговата профилактика:

Причина

В миналото е било широко разпространено погрешното схващане, че този вид рак се предава по наследство. Проучванията доказват, че над 90% от случаите с РМШ са причинени от човешки папиломен вирус (HPV). HPV е широко разпространен сред хората вирус – близо 80% от сексуално активните жени се срещат поне веднъж в живота си с него. Всяка сексуално активна жена е изложена на риск от инфекция с типове HPV, които могат да причинят рак.
Въпреки че, инфекциите с HPV са често срещани, по-голямата част от тях са преходни и заразената жена, може да се „самоочисти” от вируса в рамките от няколко месеца. Веднъж заразила се обаче, жената не изгражда имунитет към вируса и може да бъде инфектирана отново. Ако заразената жена не се „самоочисти”, вероятността да се развие рак е по-голяма.

Период на развитие

Обикновено развитието на РМШ обхваща дълъг период от време – между 8 и 15 години. В редки случаи обаче, заболяването може да прогресира и в рамките на една до две години.



Симптоми

Измененията в клетките на маточната шийка и предраковите състояния най-често протичат безсимптомно. Наличието на оплаквания като кървене, течение, болка при полов акт са признак за напреднало заболяване. Тези симптоми, обаче, могат да бъдат признак и на друго заболяване. Правилна диагноза може да постави единствено лекар специалист след гинекологичен преглед с цитонамазка.

Профилактика на РМШ

Има различни начини за профилактика на това онкологично заболяване:
Първична профилактика – Тя се основава на предпазване на жените от причинителя на заболяването, т.е.. от продължителна или рецидивираща инфекция с онкогенни HPV. Типичен пример за такова предпазване е профилактичната ваксинация.
Вторичната профилактика представлява идентифициране и лечение на предракови заболявания (дисплазии) преди да е възникнал рак или РМШ във възможно най-ранен стадий,. Пример за такова предпазване са профилактичните гинекологични прегледи и масовия скрининг.
Съчетанието ваксинация и организиран популационен скрининг осигурява възможно най-ефективна защита срещу РМШ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар