Translate

вторник, 1 февруари 2011 г.

Масовата профилактика на рака на маточната шийка трябва да стане един от приоритетите на отговорните фактори и цялото българско общество

Парламентарната комисия по здравеопазване и Парламентарен консенсус за борба със социалнозначимите заболявания, под патронажа на
председателя на 41 НС Цецка Цачева и с подкрепата на национално представителните пациентски организации, организира кръгла маса в НС на 27 януари 2011 г, на тема "Ограничаване на рака на маточната шийка (РМШ), в България - предизвикателства и перспективи".
Инициативата бе по повод на Европейската седмица за предпазване от РМШ провеждана всяка последната седмица на януари.
Участие в срещата взеха министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, г-жа Десислава Атанасова, д-р Даниела Дариткова и д-р Лъчезар Иванов от Комисия по здравеопазването към НС, както и водещи медицински специалисти в областта на гинекологията, онкогинекологията и епидемиологията.
По време на дискусията бе припомнена нерадостната статистиката, че този вид рак заема около 7% от всички онкологични заболявания у нас. А по една жена, в активна възраст, умири ежедневно, от което държавата губи 86 милиона лева.
Страната ни с над 1100 заболели годишно, от които 346 завършват с фатален край, продължава да е на едно от водещите места в европейската черна статистика.
Най засегнатият регион e пернишкият, където заболеваемостта е 42 на 100 хиляди - една от най-високите и в световен мащаб.
Другитe региони с високи показатели са Варна, Шумен, Сливен и Враца, съобщи изпълнителният директор на специализираната болницата за активно лечение доц. Здравка Валерианова.
България е на едно от първите места в Европа по болни с РМШ, потвърди и д-р Иван Костов, директор на АГ болницата "Шейново".
Според него факторите, на които това се дължи, са липсата на действаща програма за масов скрининг, и на препоръчителната ваксина, срещу човешкия папилома вирус, която би трябвало да е в задължителния имунизационен календар на страната.
През специализирания кабинет на "Шейново", оборудван по съвременните европейски стандарти, минават годишно около 4000 жени, много от които вече в напреднал стадий, kогато не само е по-трудно да им се помогне, но и лечението e пo-скъпо, поясни той.
Статистиката сочи, че ежегодно в страната се раждат около 70 000 деца, от които близо половината са момичета.
По данни на дружеството по ваксинопрофилактика около 12-14 млн. лв. са необходими годишно за ваксинация на едно поколение момичета, на възраст 11-12 год., което на фона на загубата е нищожна сума, за която обаче от МФ заявиха категорично, че няма пари.
Другата алтернатива е задължителни гинекологични прегледи, за установяване на ранни етапи на заболяването при жените на около 35 години. Все още обаче няма решение дали те да са ежегодни, на три или на пет години. Това ще изисква близо 51.3 милиона лева, защото скринингът трябва да обхваща и всички жени от 25 до 60 години, тъй като пикът на заболяването при жени на 45-50 години.
Специалният гост на форума д-р Филип Дейвис, генерален директор на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка (ECCA), подчерта, че най-ефективната защита срещу РМШ се постига при едновременното прилагане на първична и вторична профилактика. Комбинацията от ваксинирането на момичетата на възраст 12-14 г. и скрининга на жените над 25 годишна възраст предполагат включването на ваксината против РМШ в националния имунизационен календар и безплатното й предоставяне, както и развитието на ефективна скринингова програма. Страните, в които действа комбинацията от тези две мерки се наблюдава снижаване на заболеваемостта от РМШ с над 90%, заяви той.
В момента се подготвя програма "Спри и се прегледай" с пари от ЕС, в която е включен и скрининг за ранно откриване на РМШ.
Участниците в дискусията се обединиха около схващането, че масовата профилактика на рака на маточната шийка трябва да стане един от приоритетите на отговорните фактори и цялото българско общество.
Те приеха меморандум за разширяване на националната скринингова програма „Спри и се прегледай”, въвеждане на ваксинацията срещу РМШ с реимбурсация и създаване на ефективен контрол върху националната програма за профилактика на РМШ от страна на пациентските организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар