Translate

петък, 4 февруари 2011 г.

4 февруари – Международен ден за борба с онкологичните заболявания

Около 262 000 са болните в страната от/над 130-те ракови заболявания. 33000 са новодиагностицираните случаи за 2009 г., сочат данните на Националния раков регистър. Ракът е на второ място след сърдечно-съдовите заболявания като причина за смърт. Най-разпространени остават ракът на гърдата, на белия дроб и на дебелото черво.
В България всяка година в резултат на раково заболяване изчезва по един град с население между 15 и 20 хиляди души, стана ясно на пресконференция на Гражданско обединение „Заедно срещу рака” и Националния алианс „Живот за България”, по повод 4 февруари – Международен ден за борба с онкологичните заболявания.
В същото време обаче страната ни продължава да е на първо място, сред европейските държави, в негативния списък за най-редки профилактични прегледи. Това очевидно е един логичен резултат на начина на живот, който ние като общество водим и особено младите със зачестилото и ранно тютюнопушене, с неправилното хранене, с обездвижването, каза проф. Иван Черноземски.
Той нерадостно констатира, че отбелязваме Международния ден за борба с онкологичните заболявания с надежда, но и с тъга.
България силно изостава не само в профилактиката, но и в скрининговите програми, алармира проф. Дамян Дамянов, председател на Българското хирургично дружество и на Съюза на учените.
На три пъти пиша национална програма за борба с колоректалния карцином, но тя си остава само на хартия, които отлежават в нечие чекмедже и има нужда вече явно от актуализация. В ЕС едва ли има друга страна, в която да липсва популационен скрининг, както у нас, сподели той.
Според него е изключително важно да се формират рисковите групи, при рутинните прегледи. В тази връзка като друг също основен проблем посочи незадоволителната профилактика на ниво ОПЛ, за навременно откриване на раковите заболявания.
Проф. Дамянов съобщи, че само под 10% от рака на дебелото черво се открива в ранен стадий у нас, докато в европейските държави това се прави в над 50-55%. Хванато в І и ІІ стадий заболяването е напълно лечимо. Той продължи, че пациентите, които търсят специалистите в над 60% са в ІІІ-ІV стадий т. е. твърде късно, „когато влакът пътува почти е възможно да се качим на него”.
От думите му стана ясно, че имаме разработени алгоритми за модерно лечение на раковите заболявания, но късно поставената диагноза е предпоставка за високата и постоянно нарастваща смъртност от тях.
Националният консултант по гръдна хирургия проф. Данаил Петров, също продължи с тревожната статистика като съобщи, че 4000 са новодиагностицираните годишно с на белодробен рак. У нас той по-често засяга мъжете и при тях то е на първо място по честота на смъртност. Като основен фактор не само за него, а и за редица други злокачествени новообразувания посочи тютюнопушенето,както активното така и пасивното. Според него промяната в характера на кашлицата на пушача е един от основните признаци на заболяването.
При 16% от заболелите обаче посочи, че съществуват и генетични предиспозиции.
Проф. Петров също алармира, че в страната липсва адекватна, ранна профилактика и апелира хората да имат по-отговорно отношение към собственото си здравето си, да се отнасят с по-голямо доверие към лекарите и да водят правилен начин на живот.
У нас средно 14-17% от пушачите стават жертва на болестта, обикновено тя се проявява във възрастта между 60 и 75 години, но се забелязва известна тенденция към засягането и на по-млади хора, уточни още хирургът.
Седем здравни гряха представи д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. "Български лекар", по аналогия със седемте смъртни гряха - тютюнопушене, стресово поведение, нерационално хранене, затлъстяване, обездвижване, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици. начин на живот.
Той предложи да се въведе пълна забрана за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене, отказ от въвеждането на лятното часово време, тъй като предизвиква стрес, спазване на държавен стандарт и контрол по отношение на мазнините, възстановяване на сутрешната гимнастика по училищата и др..
------

Няма коментари:

Публикуване на коментар