Translate

сряда, 16 февруари 2011 г.

15 февруари е обявен за световен ден на онкоболните деца

Това съобщи Мария Чергарова, председател на УС на „Сдружение за онкоболни и приятели”-Пазарджик, която посочи, че се забелязва увеличаване на броя на заболелите деца, без да са напълно ясни причините за това.
По официални статистически данни на РЦЗ - Пазарджик до 2009г. на територията на областта са регистрирани общо 51 новообразувания на деца от 0 до 17 навършени години, от които 30 са на момчета и 21 – на момичета.
Сдружението инициира и провежда кампании с цел превенция на раковите заболявания вече 10 години на територията на пазарджиска област.
Това е един дълъг период, през който българката се научи да ходи профилактично на преглед и да приканва всички около себе си да го правят. Доказателство за това е последната кампания за борба с рака на гърдата, благодарение на която ще бъдат спасени 14 човешки живота – 11 жени новодиагностицирани в общината и областта, и 3 - в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за онкоболни на ул. „Ал. Стамболийски” 16, продължи тя и поясни, че кампанията бе проведена с пътуващия ехограф, дарен на „Национално сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници” от МЗ, а разходите по транспорта му от Варна до Пазарджик и обратно са поети от Община Пазарджик.
Ехографът бе в нашата област близо три месеца. През октомври бяха прегледани над 400 жени, посетили центъра за онкоболни в областния град. През ноември и декември ехографът обиколи всички села от Пазарджишка община и общинските центрове в областта със съдействието на кмета на община Пазарджик и областния управител. Профилактичен преглед си направиха над 1000 жени на различна възраст каза Чергарова, която изнесе стряскаща статистика: една на всеки 100 прегледани жени е болна от рак, ето защо подчерта тя сдружението ни продължава да напомня на хората да си правят профилактичен преглед. Открит на време ракът е лечим!

Няма коментари:

Публикуване на коментар