Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Да протектираме диабетът с – кафяв ориз

Кафявият ориз е добър източник на сложни въглехидрати, витамини B, фибри, целулоза и калий.
Незаменима храна е, която доставя на организма редица важни съставки.
Комплексът от въглехидрати стимулира производството на серотонин, затова оризът действа и като антидепресант.
Високото съдържание на целулоза в него е от изключително значение за профилактиката, при възрастните хора, на застойните процеси в червата, водещи до запек, дивертикулоза и рак.
Доказано е, че той се бори успешно с високия холестерол. Ефикасен е и има бърз оздравителен ефект при простудни заболявания и настинка, ако го съчетаете с мед и мляко.
Отварата от него пък е с доказано положително действие върху болести на черния дроб и бъбреците.
Консумацията на кафяв ориз е много полезна и не само за майките-кърмачки, но и за техните бебета. Според учените веществата, които преминават през майчиното мляко до малкото човече подобряват храносмилателният му тракт на и го предпазват от редица метаболитни, сърдечно-съдови и дори ракови заболявания.
Освен това кафявия ориз предпазва и от диабет, установиха американски учени от Харвардското училище за обществено здраве и болницата "Бригам енд Уиминс".
Проучването, в три отделни части, обхваща 200 000 души в рамките на 22 години. Резултатите т него сочат, че тези, които похапвал предимно кафяв ориз снижават рискът от диабет. А при тези,в чиито меню присъства най-вече рафинираният бял ориз, рискът от развиване на диабет тип 2 значително нараства.
Едновременно с всичко изброено до тук кафявият ориз е и диетична храна.
Много диетолози препоръчват “оризов ден” поне веднъж седмично.
Съдържанието на натрий, който задържа течностите в организма е много ниското. В същото време съдържанието на калий, който пък се грижи за изваждането на натрия от тялото, е високо. Ако през разтоварващия ден с ориз се пие само вода може да се свали до 1 кг телесно тегло, но от течности и крайни продукти на обмяната на веществата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар