понеделник, 10 януари 2011 г.

Стартира първият по рода си интернет портал посветен на състоянието дислексия

На www.dyslexia.vivacom.bg заинтересованите могат да открият полезна информация за това какво представлява дислексията, какви са най-често срещаните симптоми, как да бъде разпознавана, както с кой специалист и къде може да бъдат проведени консултации.
В интернет страницата се намират препоръки и техники за работа с деца с дислексия, съвети към родителите, методи за запаметяване и много друга полезна информация.
Предвидена е и секция с актуална научна информация, насочена към специалистите, за различни аспекти, отнасящи се до дислексията.
Освен това в сайта има и онлайн тестове, както за деца, така и за възрастни, които дават възможност, бързо и лесно, всеки да получи предварителна представа за собственото си състояние.
Инициативата е част от проекта на VIVACOM в подкрепа на децата с дислексия и аутизъм у нас.
Интернет порталът се поддържа от екип на VIVAVOM Институт за детско психично здраве и развитие с ръководител проф. д-р Ваня Матанова, председател на Българската асоциация по дислексия и на Българската асоциация по клинична и консултативна психология.
Институтът, отвори врати на 30 юни м. г. и се намира на ул. Нишава № 47 в София. Тук за първи път в България на едно място заработи мултидисциплинарен екип от логопеди, детски психолози, невролози и други подходящи специалисти. В института се поемат по 10-15 деца дневно, в зависимост от конкретните случаи. В него е изградена и специална сензорна зала с иновативно оборудване, с цел развиване и работа със сетивата на децата в процес на терапия.
На консултациите и диагностиката на деца с дислексия и аутизъм или със затруднения в образованието и комуникацията, могат да присъстват и родителите. Подходът е нов за България и помага на родителите да се запознаят с реалните трудности на децата си и да се научат как по-добре да комуникират с тях.
От старта си до днес в института са били консултирани над 130 деца, като на 23 от тях е била поставена диагноза дислексия, аутизъм или други състояния и посещават института за терапия два пъти седмично.
На безплатната гореща линия – 080013759 също може да се получи всякаква информация за дислексията и аутизма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар