Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Как да изпреварим грипът?

Вместо да чакате да ви „пипне” може просто да изпреварите грипът с няколко крачки. Как? Много просто, не само като повишите защитните сили на организма си с природни продукти, като хапвате по 3-4 скилидки чесън ежедневно, ако нямате стомашни проблеми и киселини, или като приемате по една супена лъжица преди ядене и вечер преди сън сокът от една настъргана ряпа с мед. Това има укрепващ ефект, но д безспорно ействието му се увеличава и ако спазвате още някои съвсем простички правила в личната хигиена от рода на:
-редовно миене на ръцете с топла вода и сапун няколко пъти дневно;
-използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
-закриване с ръка, но не с дланта и, на устата и носа при кихане или кашляне;
-избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
-често проветряване, минимум по 5 мин., на въздуха в затворени помещения;
-ограничаване на контактите с вече болни лица;
-избягване на местата със струпване на много хора от рода на градски транспорт, молове, кина, ресторанти и др.;
- дишане в шала, носене на ръкавици или на маска на носа и устата;
-оставане в къщи и при най-малкото неразположение т. е. при първите симптоми на заболяването като ставни и мускулни болки, висока температура, втрисане, главоболие, умора и слабост.
-незабавна консултация с ОПЛ за по-нататъшното лечение.
МЗ е осигурило достатъчно антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на общопрактикуващите лекари, специалист в лечебните болнични заведения и спешната медицинска помощ. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари.
Но лечението с антивирусен препарат трябва да започне не по-късно от 2 дена след началото на симптомите, предупреждават специалистите.
През този сезон у нас циркулират три щама: A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008.
Ваксинирането обаче си остава най-ефективния метод за момента срещу грипните вирус.
Консултацията със специалист преди ваксиниране за бременните жени е задължителна.
При тях, след прекаран грип, нараства значително рискът от усложнения.
Ето защо специалистите препоръчват ваксиниране камо ако те са преминали 14-та седмица от бременността. Тези от тях, които са в рискова група, (работят в детски заведения, голям екип и т. н. ) задължително трябва да бъдат ваксинирани преди началото на епидемията, независимо в кой месец на бременността са.
Ваксинирането против грип не е опасно и за кърмещите майки, тъй като антителата, изработвани в организма им, след ваксинирането, проникват в кърмата и създават допълнителна защита и за самото бебе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар