Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Софийските общопрактикуващи лекари протестират срещу изказване на председателя на СОС :Не е ли време вече да заградим разграденият двор и най-накрая да изчистим "авгиевите обори"?

ИЗХ. - 02/17.01.2011г
До
Председателя на СОС
Министърът на здравеопазването
Комисията по здравеопазване на СОС
КОПИЕ До
УС на БЛС
УС на СЛК


ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Дружеството на софийските ОПЛ (ДСОПЛ) не може да отмине с мълчание изказването на Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет (СОС), цитиран от Dariknews. Според него основната причина, за неефективното управление и натрупаните дългове на някои столични ДКЦ-та, поради която те ще бъдат продадени, се крие в некачествения медицински състав.
Председателят на СОС явно не си дава сметка, че с това си твърдение поставя под съмнение не само качеството на медицинското образование, но и квалификацията на лекарите в страната.
ДСОПЛ категорично не приема безпрецедентно обидното и подронващо авторитета ни охарактеризиране и в тази връзка отправя, към г-н Иванов и към институциите имащи отношение към здравеопазването у нас, следните питания
--Натрупаните финансови задължения и лошите условия в някои от столичните ДКЦ-та се дължат по вина на работещите там медицински изпълнители ли или са резултат от „добрия” мениджмънт и едноличното „правилно” управление, включващо и бездействие и безхаберие, на техните управителите?
Да не забравяме сагата с 22-ро ДКЦ, в района на „Плиска”. То заради умишлено сключвани неизгодни договори с фирми за ремонт и апаратура, подписани от различните му управители, бе доведено до практически неплатими дългове т. е. до фалит, но благодарение само и единствено на силния обществен натиск не бе приватизирано.
Относно окаяното състояние на повечето ДКЦ считаме, че добрият стопанин не би допуснал собствеността му да се руши и че е неоправдано той като наемодател да не вложи дори и минимум финансови средства поне за козметичен ремонт на собствения си сграден фонд.
--Къде, коя и каква е гаранцията, че под мотото „лошо - управление, стопанисване финансово състояние….във вход на сграда, което е неподходящо… и т. н. ” няма да започне разпродажбата на безценица и на останалите сгради на столичното здравеопазване?
Ще припомним, че цитираното: „здравно заведение, което се помещава във вход на площад „Възраждане” се намира не в жилищна, а в административна сграда и то на стратегично, апетитно място….
Случайност ли е, че и останалите "губещи" ДКЦ-та също се намират в атрактивни, централни столични квартали като Лозенец, Иван Вазов и др..?
Любопитно чии интереси ще бъдат задоволени с тяхната продажба и докога лекари и пациенти целокупно ще плащат за тази игра, от която други печелят? И за СОС това ли е приоритета в нейната здравна политика?
Да припомним още и думите на самия здравен министър д-р Стефан Константинов: „Винаги когато се говори за обществена собственост, има подозрения, че някой ще се облажи, че ще има нещо скрито-покрито и т.н. Аз съм „за приватизация”, но парите от нея при пълна прозрачност да бъдат инвестирани….”
Питаме къде е националната здравна карта? Къде са областните здравни карти? Къде е столичната общинска здравна карта? И не трябва ли те първо да влязат в сила и те да предхождат продажбата на каквото и да е общинско здравно заведение?
Да, приватизацията е правилната стъпка, но тя не трябва ли да стартира едновременно с демонополизацията на НЗОК и с равния достъп на частните здравни фондове до задължителните здравни вноски като „втори стълб” на здравнотоосигуряване?
Друго, коренно различно обаче показва практиката, че здравната каса е одържавена, здравноосигурителни вноски са "национализирани", а здравноосигурителните фондове са принудени да се прелицензират като застрахователи.
--Кому е нужно да се закрива лечебно заведение, след като до него ще трябва да има друго ДКЦ, към което ще се пренасочат пациентите? Къде остава свободният достъп и правото на избор на пациента кой лекар и в кое ДКЦ да го лекува? Къде остава и свободата в лекарската професия, след като се говори и за пренасочване на лекарите от разпродадените ДКЦ-та някъде си?
Явно командно-административните подходи на оня строй, с който мислехме, че безвъзвратно сме се разделили се завръщат с грубото погазване на демокрацията, при която човекът сам избира за себе си.
Да напомним, че и кметовете не искат в здравния сектор да стане като в образователния, където насилствено по икономически причини се закриха детски градини и училища, а след време те се оказаха важни и трябваше да се откриват наново, но на десеторно по-висока цена….
Ясно е, че каруцата пак се слага пред коня, защото проблемът с хаоса в здравната политика в столицата няма да бъде решен с продажбата на няколко ДКЦ-та. Ясно е, че всичко пак ще е за сметка на хората. А безредието в оставеното на автопилот здравеопазване може да е дори и с фатален край.
И вместо да се дават нелицеприятни определения за лекарите и в медиите непрекъснато да бъдем унижавани и охулвани нека се изпълни със съдържание дейността ни, за да бъдем наистина в полза както на пациента, така и на финансовата стабилност на здравната система.
Не е ли време вече да заградим разграденият двор и най-накрая да изчистим "авгиевите обори"? Не е ли време за истинска промяна, защото не бива да забравяме, че макар в родната ни страна да сме наричани „некачествения медицински състав” навън ние като лекари сме търсени, желани, оценявани и заплащани достойно.

17.01.2011 г.. УС на ДСОПЛ
Гр. София

Няма коментари:

Публикуване на коментар