Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

Подавайте сигнали в МЗ, в медицинската ДАНС, в регионалната здравна инспекция или дори в НЗОК, ако ви искат пари за избор на екип по старата тарифа

съветва здравният министър д-р Стефан Константинов.
Промените, отнасящи се до избор на екип в болниците, бяха обнародвани в наредба в „Държавен вестник" на 14 януари и вече са в сила.
-Изборът на екип е по желание на пациентите, а не тяхно задължение. Хората сами трябва да отстояват правата си. Ако ние не получим сигнал и ако пациентите не са настоятелни и не си следят правата, трудно можем да постигнем някакви резултати, каза д-р Константинов.
Министърът на здравеопазването е категоричен, че 2011-а ще е по-добра за здравеопазването, защото „има спокойствие, повече средства в системата и ясни правила”.
-Премиерът е първият ми успех в здравната реформа - отказа пурите. Цигарите обеща да откаже и председателката на парламента Цецка Цачева, коментира шеговито д -р Константинов по повод дебатите около забраната за пушене на обществени места.
По думите му до края на месеца здравната карта ще бъде поместена на сайта на министерството. Тя предвижда това, което гласи и законът - да има максимално определен брой легла в областите, определени центрове по спешна помощ и др..
Напрежението в здравеопазването намалява от октомври насам, отчете здравният министър д-р Стефан Константинов пред парламента по време на дебатите по вота на доверие към кабинета "Борисов".
От два месеца не се говори за протести, благодарение на ритмичните плащания и спазените ангажименти, отбеляза той.
Д-р Константинов подчерта, че бюджетът за здраве за тази година по абсолютни цифри е най-големият от 20 години насам - над 3 млрд.лв.
Здравеопазването не е проблем на една партия, това е нещо, по което трябва да се търси консенсус в обществото, смята той.
Сред успехите на министерството посочи приключилата пререгистрация на болниците, подписването на двата национални рамкови договора - с лекарския и със зъболекарския съюз.
От февруари НЗОК ще може да сключва договори според закона, допълни той.
До седмица - две ще бъде готова националната здравна карта.
По думите му, от 294 клинични пътеки 185 са с нови повишени цени, а съотношението между цените на клиничните пътеки т.г. е най-справедливото от 10 години насам, като заслугата е на финансовото министерство.
Д-р Константинов припомни, че са въведени нови профилактични прегледи и целият пакет е оптимизиран.
Предложен е и механизъм, който да гарантира постоянен достъп на
здравноосигурените лица до лекарска помощ, извън работното време на джипитата.
Приоритет на министерството е и въвеждането на електронното здравеопазване, предизвикателство е и внедряването на единна информационна система.
Мая Манолова от левицата обаче заяви, че 2011 г. започва лошо за общинските болници и за много от тях ще е последна, защото има опасност те да бъдат ликвидирани.
-Няма държавно, столично, общинско здравеопазване, то е национално, отговори д-р Константинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар