Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Класация разби митовете за богатите българи

Най-заможният предприемач е индустриалецът Цоло Вутов, който притежава 438 млн. лв.
Васил Божков не е най-богатият българин, а Валентин Златев и Христо Ковачки изобщо не влизат в топ 100 на най-заможните хора у нас. Това се вижда от публикуваната вчера класация "Топ 100 на най-богатите българи - 2010 г." на в. "Пари". Според изданието първото място в класацията заема индустриалецът Цоло Вутов, чието състояние достига 438 млн. лв.Богатството е изчислено на базата на пазарната стойност на дяловите участия на предприемачите в собствените им компании. "Използвахме метода на пазарните аналози, изследвали сме личното корпоративно богатство, защото то има значение за обществото - създава работни места, плаща данъци. Не сме оценявали яхти, къщи, коли и други вещи, а също и богатства, натрупани по незаконен начин", обясни главният редактор на изданието Сибина Кръстева. Тя допълни, че са ползвани данни само от публични източници като Търговския регистър, Българската фондова борса, "Държавен вестник" и т. н., като са проучени 1000 фирми и десетки хиляди бизнесмени.Човекът под №1 в класацията Цоло Вутев държи заедно със съпругата си 50% от "Геотехмин", която работи в няколко сектора - минна индустрия, строителство, инфраструктура, околна среда и недвижими имоти. Печалбата на групата, в която влиза компанията за добив и обогатяване на медни и златосъдържащи руди "Елаците мед", е 104 млн. лв. за миналата година.
В топ 10 влизат също един от собствениците на "Петрол" Митко Събев със състояние, оценено на 415 млн. лв., двама от шефовете на "Химимпорт" - Иво Каменов и Марин Митев, с по 296 млн. лв., бащата на Валентин Златев - Васил, който благодарение на "Агрохолд" притежава 287 млн. лв., и др. Изненада е 6-ата позиция на Румен Гайтански, чиито фирми допреди няколко години държаха концесията за чистотата на София. Оказва се, че чрез фирмата си за внос и износ "Волф" АД и здравноосигурителния фонд "Всеотдайност" Гайтански притежава 280 млн. лв.
Хазартният и строителен бос Васил Божков заема едва 12-о място, като неговото богатство се изчислява на 221 млн. лв. Според изданието парите на Божков си "отиват". "От всички маневри, които той предприе в инфраструктурните си компании, личи, че парите в сектора намаляват или поне онези, на които бенефициент традиционно са били негови фирми. При това с бясна скорост", коментират авторите на класацията. Полското списание "Впрост" дълги години класираше Божков като най-богатия българин със състояние от 1 млрд. долара.Изненадващо е, че твърде назад в класацията е бизнесменът Иво Прокопиев със своите 54.5 млн. лв. Състоянието на създателя на газовата компания "Овергаз Инк." Сашо Дончев е оценено на 168.8 млн. лв., с което той заема 25-а позиция.В класацията не влизат бизнесмени като шефа на "ЛУКойл" Валентин Златев, защото той няма фирми и формално не получава доходи извън мениджърските си възнаграждения от петролната компания. Състоянието на енергийния бос Христо Ковачки също не е отчетено, защото според изданието той е "христоматиен пример за развиване на дейност чрез подставени лица". Не са отчетени парите и на един от най-големите оръжейни търговци у нас Николай Гигов. От класацията отсъстват Ветко Арабаджиев и Младен Мутафчийски, защото на хартия не притежават собствените си ВИП хотели.
Общо 100-те най-богати българи, които са най-вече индустриалци, банкери и търговци, притежават около 12 млрд. лв. Според изпълнителния директор на в. "Пари" Лилия Апостолова класацията дава интересен поглед върху историята на българския преход към пазарна икономика. Апостолова и Кръстева обясниха, че по време на подготовката е имало натиск върху тях някои предприемачи да бъдат представени, а други - не. "Част от бизнесмените много искаха материалите за тях да излязат, а други - да не излязат, вероятно защото смятат, че общественото мнение е негативно към хората, които правят бизнес", заяви Сибина Кръстева.

БИЗНЕС ДАМИ

Едва 11 са дамите в класацията. В разрез с традиционните представи най-богатата българка е Виктория Тодорова, която е съдружник на Цоло Вутов в "Геотехмин" и притежава 245 млн. лв. Приятелката на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова е 13-а и втората по богатство бизнес дама със състояние от 220 млн. лв. От вчера тя вече няма никаква собственост в СИБанк, след като продаде и последните си акции оттам, равняващи се на 16% от капитала. Сделката се извърши на фондовата борса, като стойността й е малко над 141 млн. лв. Белгийският инвеститор КВС вече притежава 100% от СИБанк и възнамерява да свали трезора от търговия на борсата. Третата по богатство дама е банкерката и бивша съпруга на Митко Събев Петя Славова, която притежава 218.6 млн. лв. Вдовицата на Илия Павлов Дарина е на 77-о място с 51.6 млн. лв. Весела Кюлева е 22-ра със 182 млн. лв. "Прави впечатление, че богатството на жените в класацията в повечето случаи е резултат от бизнеса на мъжете им. Малко са жените, които са създали бизнеса си сами", коментира Сибина Кръстева.
В-к "Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар