Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Националната младежка организация „Ти избираш” ще работи за профилактика на сексуално предаваните инфекции



В рамките на Националната кампания за профилактика на сексуално предаваните инфекции U Ch00se, реализирана от АПОЗ и приятели, младежката мрежа Y-PEER, Клуб „Млад Онколог”, Фондация „Надежда срещу СПИН” и с подкрепата на MSD, се учреди националната младежка оранизация Ти избираш” с председател Станислав Додов, в края на м. ноември.
Над 50 млади хора, мотивирани да научат повече за ХИВ/СПИН и HPV и да работят за по-доброто информиране на своите връстници, от страната обсъдиха първите дейности на организацията.
Амбицията им е да бъдат те самите по-информирани и да правят правилните избори за себе си и тези, които обичат.
Националната кампания за профилактика на сексуално предавани инфекции U Ch00se, стартира през април 2010 г.
Нейната цел е да информира за значението на профилактиката и ранната диагностика. До момента, в рамките на кампанията, се проведоха обучителни интерактивни сесии в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, конкурси за сценарий за документален филм и за идея за комикс, концерти на D 2 в големи градове на страната, както и бе представена песента U Ch00se на D 2 и видеоклипът към нея и се създаде сайтът www.uchoose.bg, където младите хора могат да общуват със специалисти или помежду си по проблемите на отговорното здравно поведение и сексуалната култура.

По-подробна информация за:
HPV - Ракът на маточната шийка е на второ място като причина за смъртност при жените. Всяка година 1000 българки се заразяват с HPV, а от тях 400 умират. Заболяваемостта от рак на шийката на матката в България е най-голяма в ЕС след тази в Румъния.
HIV -Официално регистрираните ХИВ-позитивни в България са 1160, като броят на новите случаи от началото на годината е 51. Регистрираните лица са в широки възрастови граници - от 17 до 68 години, като 60% от тях са млади хора на възраст от 17 до 29 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар