Translate

вторник, 14 декември 2010 г.

Представители на БЛС се обявиха против нощните дежурства на ОПЛ и орязването на бюджета за спешна помощ


Според д-р Димитър Игнатов, бивш председател на съсловната организация, с тези промени се нарушават препоръки на Световната медицинска асоциация. Тъй като според нея пациентът сам трябва да определи дали състоянието му е спешно или не. След това системата е длъжна да го поеме и обгрижи и никой няма право да го връща към извънболничната помощ.
-Тази наредба е пълна глупост. Който я е измислил, трябва моментално да си отиде от тази сцена. Какво означава това, че в градовете с над 50 000 души ще създаваме спешни центрове, в които ще дежурят джипитата. И ще ги накараме еднолични търговци, свободни професии, да дежурят нощно време. Как ще стане това?, допълни той.
Д-р Андрей Кехайов, също бивш председател на БЛС, настоя на предстоящия събор на лекарския съюз да се обсъди НРД 2011, който по думите му, е най-важният документ за българските граждани и лекари. Според него трябва да се обсъди и здравната реформа със съсловната организация, тъй като има притеснения и опасения от фалит на здравната система.
Има криза в съсловната организация и по-точно организационни проблеми. Сред членовете на БЛС и лекарите има апатия. Доказателство за това са „мижавите” лекарски протести. БЛС се превърна в придатък към определена партия, добави той и разкритикува настоящото ръководство на БЛС, че е оставило финансовия министър Дянков да остойности медицинските услуги, вместо БЛС сам да направи своите разчети.
На предстоящия събор д-р Кехайов настоява Божидар Нанев, Стефан Константинов и Цветан Райчинов да се отчетат за работата си в БЛС за последните две години. Според него организацията се обезличава с непоследователните действия на своето ръководство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар