Translate

вторник, 14 декември 2010 г.

По ОП „Развитие на човешките ресурси МЗ ще кандидатства за


-10 млн. лв. за изграждане на Национална здравно-информационна система”, която ще включва всички изпълнители, с които работи министерството.
Проектът ще бъде подготвен по Приоритетна ос 6 – „Повишаване на ефективността на институциите на пазара на труда, социалните и здравните услуги”.
Предвижда се тази система да бъде свързана със системата на НЗОК като целта е да се повиши ефективността на здравната система и възможностите на пациентите за избор на здравни услуги.
-изграждането на електронен регистър за медицинските изделия, които се плащат с обществени средства. Проектът е на стойност от 150 хил. лв. и има за цел да подобри контрола над тези продукти в страната. Регистърът ще се поддържа от ИАЛ и ще включва вида и цените на медицинските изделия, които се предлагат у нас. Така ще се създаде възможност за по-голяма прозрачност и контрол от страна на държавата и пациентите над тези продукти.
-създаването на регистър на медицинската експертиза, чрез който ще се създаде възможност за обмен на данни между всички ТЕЛК-ове, НЕЛК, регионалните картотеки за медицинска експертиза, както и заинтересованите институции като НЗОК, НОИ, МТСП. Това ще доведе до по-голяма прозрачност за работата на лекарските комисии, както и върху придобиването на социални придобивки от хората на базата на медицинската експертиза. Проектът е на стойност 800 хил. лв.
-създаването на Национална информационна система по трансфузионна хематология. Чрез нея ще се създадат електронни регистри на донорите и реципиентите на кръв и кръвни продукти. Информационната система ще обхваща Националния център по трансфузионна хематология, четирите районни центъра, един ведомствен център към ВМА, 23 отделения по трансфузионна хематология към държавни многопрофилни болници, 38 лаборатории. Изграждането на системата ще подобри качеството и надеждността на дейностите и продуктите, и ще оптимизира управлението им. За информационната система се предвиждат 550 хил. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар