Translate

вторник, 14 декември 2010 г.

От 2011 г. МЗ променя начинът на финансиране на спешната помощ


С около 50% ще се намали общият бюджет за спешна помощ през 2011 г. За тази дейност се въведат глобални годишни бюджети за лечебните заведения, които ще бъдат определяни на базата на броя обслужвано население в областта. В момента те се финансират на преминал случай, за което МЗ заплаща по 20 лв., поясни зам. министърът на здравеопазването д-р Михаил Зортев.
Причината за промяната е, че 70% от пациентите, потърсили помощ в спешните кабинети, всъщност не са били спешни т. е. от близо преминали 900 000 души реалните спешни случаи са били едва 30%.
Затова от следващата година, ако даден пациент прецени, че има нужда от спешна лекарска помощ, но тя не е животозастрашаваща, ще трябва да я търси в дежурните кабинети на своя личен лекар. За цел МЗ регламентира възможност за създаване на дежурни кабинети от общопрактикуващите лекари. Те ще се финансират от НЗОК с ресурс от 9 млн. лв., съобщи той.
Според него няма да има ограничение на достъпа на пациенти до спешна помощ, тъй като създаваните в момента 24-часови медицински центрове ще поемат част от пациентите, което ще облекчи спешната помощ.
От 01.01. 2011 г. медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация преминават към медикаментите за домашно лечение заплащани от НЗОК. За да няма прекъсвания в лечението на пациентите при промяната, МЗ е осигурило резерви с тези медикаменти до 1 февруари.
През 2011 г. ще има промяна и в начина, по който ще се финансират лекарствата за онкологични заболявания и диализа. Търговете за закупуването им, вместо от МЗ, ще се правят от 83 лечебни заведения, в които се отпускат тези медикаменти, от 01.03. 2011 г. За целта те ще бъдат целeво финансиране от МЗ за тези лекарства. Средствата за осигуряването им ще се разпределят на базата на лекуваните пациенти през изминалите години, както и на заявките на лечебните заведения за следващата година.
Общият бюджет за медикаменти за онкологични заболявания за с2011 г. е около 110 млн. лв. или с 12% повече отколкото за тази.
МЗ ще подготви правилата за провеждане на тръжните процедури. Списъкът с лекарства, които лечебните заведения ще купуват ще бъде съгласуван със съответните консултантите от съответните научни медицински дружества. Цените на болниците обаче не могат да надвишават тези на МЗ през настоящата 2010година.
Според зам. здравния министър Гергана Павлова срокът от 3 месеца, който сега съществува, за да получат пациентите лекарствата си ще се съкрати и ще им се осигури по-бърз и гъвкав достъп до тях.
Промените са част от политиката на МЗ за осигуряване на по-качествено и достъпно лечение за хората. МЗ ще осигурява медикаменти единствено за лечението на инфекциозни заболявания - СПИН и туберкулоза, ваксини по задължителния имунизационен календар, радиофармацевтици, медицински изделия по закона за кръвта и кръвните продукти, китове за диагностика на редки заболявания и пренатален скрининг, заяви тя.
Промени ще има и във финансирането на отделенията по хемодиализа. Така стойността за един случай, която ще дава МЗ ще се повиши. Общо заделените средства се увеличават от 56 млн. лв. на 62 млн. лв.
През 2011 г. МЗ ще поеме финансирането и на бившите общински диспансери. Досега те получаваха средства от НЗОК и общините, за в бъдеще финансирането ще се осигурява от НЗОК и МЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар