Translate

вторник, 14 декември 2010 г.

Концепцията за по-добро здравеопазване на България бе приета от МС

Подобряване на общественото здраве, стопиране на задълбочаващите се негативни тенденции в сектор здравеопазване и постигане на по-висока степен на национална здравна сигурност са основните цели в документа на МЗ.
За постигането им се предвижда повишаване ролята на държавата в регулирането на процесите и ресурсите в здравната система, запазване на сегашния солидарен модел на здравно осигуряване (НЗОК остава единствената институция, която ще разпределя средствата от задължителните здравни вноски), подобряване условията за развитието на доброволното здравно осигуряване, окрупняване на лечебни заведения за болнична помощ, промяна в статута на държавните болници - преобразуването им от търговски в публични дружества и развитие на задължителна национална здравна карта.
Тя ще указва видът, броят, дейността и разпределението на лечебните заведения в страната, нуждите на населението от центрове за високотехнологични методи на диагностика и лечение и ще определя нужният брой болници, които НЗОК може да финансира.
По отношение промяната на формата на регистрация на държавните болници все още няма яснота как ще стане това, поради юридически затруднения, стана ясно по време на пресконференцията по темата. Сред основните пречки са смесената собственост при част от лечебните заведения и натрупаните болнични дългове.
С концепцията е планирано и въвеждането на нов метод на финансиране на болничната помощ от 2012 г., а именно така наречените Диагностично-свързани групи (ДСГ) и на интегрирана информационна система, която да свързва в реално време информационните системи на институциите и изпълнителите в сферата на здравеопазването.
По отношение електронното здравеопазване, което включва разработване на пациентско досие, електронни регистри и интегрирана база данни се очаква финансиране от Европа, като намеренията са до април да има яснота по отношение на него, а през юни вече да се работи активно по проектите.
Относно ДСГ здравният министър д-р Стефан Константинов посочи, че за момента е по-добре да вземе нещо наготово от чужбина, тъй като на местна почва системата може да се изкриви от лобистки интереси.
Близо 3 млн. лв. са предвидени за въвеждането на ДСГ, съобщи той. Парите вече са заложени в бюджета на НЗОК за 2011 г. и освен закупуването на ноу-хау от Австралия включват разходите за софтуер и обучение за работа по новата система.
С ДСГ се очаква да се разходват по-ефективно наличните финансови средства за здравеопазване.
За пример д-р Константинов даден човек с 2-3 хронични заболявания, които вече едновременно ще бъдат лекувани в болниците и те ще имат интерес от това, защото ще получат финансиране за всяка една извършена дейност.
-Ако някой мисли, че с парите, които ще дадем за диагностично свързаните групи ще намалим парите, които даваме за болнична помощ и ще направим икономии – не, аз ще искам още повече пари за здравеопазване да има, заяви той.
По думите му обаче в момента у нас няма финансови средства за повече каси. Освен това нито един експерт не е доказал, че конкуренцията между повече здравни каси води до по-добро качество на здравеопазването, а пък частните здравни фондове ще търсят печалба и ще се стремят да селектират само здрави пациенти, обясни д-р Константинов.
В Концепцията се предвижда още и подобряване достъпът до извънболничната медицинска помощ, чрез създаване на реален 24 часов достъп до лекар и освобождаване на достъпа до тесните специалисти, като за целта пациентите ще заплащат малка сума от цената на прегледа.
Според него в големите градове трябва да бъдат финансирани кабинети на брой население, вместо да се отчита, че дежурят лекари 24 часа в денонощието. 94% от общопрактикуващите лекари работят самостоятелно, което означава, че те не са гъвкави. ОПЛ ще бъдат финансово стимулирани да се сдружават в групови практики. Засега няма яснота дали за посещение при специалист ще доплащат всички пациенти или само онези, които не желаят да чакат за направление. Самото доплащане обаче вероятно няма да е универсален процент, а ще зависи от цената на съответната услуга, отбеляза д-р Константинов. Доплащането може да се въведе пилотно, за да се види как ще се отрази на разходите, допълни той. Спешната помощ ще бъде освободена от несвойствените задължения, защото по думите му екипите в момента извършвали и таксиметрови услуги.
Съгласно документа в лекарствената политика ще се въведат единни стандарти за рационална лекарствена употреба, както и фармакоикономическия анализ за обосновано вземане на решение при прилагане в практиката на нови медикаменти.
Също така се предвижда създаването на унифицирани критерии за избор на доставчик на медикаменти в болниците, и създаване на национален регистър на медицински изделия, заплащани с обществени средства, което ще гарантира по-ефективно изразходване на средствата за медикаменти и съответно до повишаване на достъпа до тях.
Здравният министър посочи подобряване на контрола върху качеството на медицинските дейности като друга заложена цел в концепцията. За целта вече са изготвени медицински стандарти, предстои да се разработят и правила за поведение. Последните трябва да разпишат как да се действа при различни диагнози – например какво се прави в случай на пневмония. Те могат да бъдат публикувани на уеб-сайт и да се актуализират непрекъснато, а лекарите ще могат да излизат от рамките им, но само ако се аргументират.
Законът за съсловните организации се нуждае от ремонт, необходим е и нов закон за правата и задълженията на пациентите. Заплатите на медицинските изпълнители трябва да се увеличат не с вдигане на стойностите на клиничните пътеки, а с увеличение на базовите им заплати, смята д-р Константинов.
Той категорично се обяви за въвеждане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места и даде за пример Шотландия, където година след като се е забранило тютюнопушенето, броят на миокардните инфаркти е намалял с 18%. Средната продължителност на живота в България е с шест години по-малка от тази в ЕС, а детската смъртност е двойно повече, подчерта той.
За постигането на целите в концепцията ще са необходими минимум две години, призна той, въпреки че някои от тях ще започнат да се прилагат още през 2011 г..
Успехът на една здравна реформа не е свързан толкова с качествата на един или друг министър, а с готовността на обществото да приеме промените.
Трябва да има политически консенсус и затова ще проведа срещи с различни политически сили, заяви още в заключение здравният министър. 
------

Не става въпрос за закриване на клинични пътеки, защото те не са открити. И диагностично свързаните групи имат недостатъци, но при всички случаи този метод е по-добър от клиничните пътеки. Това заяви в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия министърът на здравеопазването Стефан Константинов. По думите му, диагностично свързаните групи са метод на плащане, използван в много държави. Според него, ако се изпълни както трябва, той ще наруши много икономически интереси. Методът изисква доста по-добра организация и е сложен като дейност, но има огромни преимущества, добави министърът и изказа мнение: Една година е амбициозно кратък срок за въвеждането.
Реформата е поредица от действия и тези действия не започват от мен, изтъкна Константинов. Не знам страна, която от днес за утре си прави промените в здравеопазването, допълни той. Според него, не трябва да се слага конкретен срок.
Хората трябва да си отговорят ясно - болницата да е много близо до тях или тя да предлага качествени услуги и да е сигурна, подчерта здравният министър. Няма точна бройка на болниците, които ще се закрият, но намаляването на броя им е едно от основните неща.
Относно забраната за пушене на обществени места, здравният министър коментира: Пушенето е една от причините за повишена заболеваемост на българите. Основните потърпевши са непушачите. Знам, че ще имам проблеми, от една страна от бизнеса, а от друга - пушачите. Пушачите не трябва да го възприемат като война с тях, ние искаме да им помогнем. Мисля, че това е нормална политика на един здравен министър. Би било чудесно в рамките на този мандат това да се случи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар