Translate

вторник, 14 декември 2010 г.

ДСБ ще сезират Конституционния съд за професионалните пенсионни фондове

Демократи за силна България ще сезират Конституционния съд заради промяната в Кодекса за социално осигуряване, с която от догодина партиди от частните пенсионни фондове на хората ще се прехвърлят в НОИ. Това съобщи лидерът на партията след редовното заседание на ръководството й. Според тъмносините така се накърнява правото на частна собственост, което е прокламирано в Конституцията. На въпрос дали тези действия на тъмносините ги правят опозиция на управляващите, Костов не даде категоричен отговор, но каза, че ГЕРБ остава с програмата за национализация на Атака, която превръщала ГЕРБ в национализираща партия.

"Всички наши майки и бащи, които са осигурени по нормалния начин и които вземат пенсия, ще трябва да платят, ако правителството е решило да даде на определена категория лица компенсация за това, че не са им защитени интересите и не са им създадени подобаващи професионални пенсионни фондове. Това ще се вземе от увеличаването на пенсията през следващия момент, в който то е възможно, примерно средата на следващата година. Няма да има увеличаване, защото ще се поеме ангажимент на неизправните работодатели, на неизправните профсъюзи, които не са защитавали интересите на хората, ще се плати от всички останали", коментира Иван Костов.

Иван Костов определи като цинични думите на премиера Бойко Борисов, че вместо за коледни добавки към пенсиите ще се инвестира в инфраструктура. По думите му това е изказване на човек, който не си дава сметка за проблемите на хората в нужда. Според него трябва да се даде нещо на най-слабите, а другото да отстъпи на заден план.

Няма коментари:

Публикуване на коментар