Translate

сряда, 24 ноември 2010 г.

Тема на втория интердисциплинарен семинар – практическа неврология, организиран от клиниката по неврология в МБАЛ „Токуда", са сънните нарушения и епилепсията


По време на форума стана ясно, че една трета от българите имат проблеми със съня, като най-честото нарушение е безсънието - инсомнията.
Страдащите от инсомния се сблъскват с проблеми като трудно заспиване, ранно събуждане, дневна умора. Безсънието предизвиква тревожност, депресия, влошаване на качеството на живот и може да доведе до високо кръвно налягане, риск от диабет, нарушен имунитет, когнитивен дефицит.
Според статистическите данни при пациенти с инсомния се регистрират 50% повече пътни злополуки.
Друго често нарушение на съня е и обструктивната сънна апнея, която засяга 4% от мъжете и 2% от жените в трудоспособна възраст. Характеризира с повтарящи се и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания или намалявания на дихателния поток по време на сън. Половината от пациентите с апнея имат високо кръвно, при тях рискът от исхемичен мозъчен инсулт е с 2-2.5 пъти по-голям. Последствията от заболяването са нарушение на концентрацията и вниманието - голяма опасност от автомобилни инциденти, като е изчислено, че около 20% от всички катастрофи са причинени от заспиване зад волана, а също така и дългосрочни като артериална хипертония, сърдечни заболявания, исхемичен мозъчен инсулт и нарушен глюкозен толеранс.
Около 80 000 българи, от които 30 хил. деца, са с епилепсия у нас, съгласно статистиката от 2005 год., съобщиха на семинара. Данните сочат, че у нас честотата на заболяването е около 10 на 1000 души.
В световен мащаб 5-10 случая на 1000 човека страдат от епилепсия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар