Translate

сряда, 24 ноември 2010 г.

Ароматизираните детски играчки водят до алергии и ще бъдат забранени


В детските играчки, за деца под 14 год. възраст, влагането на аромати, които могат да причинят алергия, няма да се допуска. Това предвижда нова наредба на правителството, която е пусната за обществено обсъждане. Най-популярните аромати, които попадат в списъка на забранените това са: канела, циклама, метил, етил и бял оман. В детските играчки категорично се забранява влагането на никел, гласи наредбата.
От нея обаче са изключени оборудването за площадки, куклите в народни носии, спортни аксесоари за деца над 20 кг, електронните игри и пъзелите с повече от 500 елемента.
За останалите вещества, които имат канцерогенно действие или увреждат репродуктивната функция на организма, е предвиден гратисен период до 2015 г.
Всички играчки, които се продават в България, трябва да са придружени от подробно упътване на български език и трябва да бъдат одобрени и сертифицирани по БДС и ISO.
На етикета или опаковката пък трябва с думи и пиктограма да е указана възрастта, за която е подходяща играчката. Задължително трябва да са изписани и опасностите, до които води неправилната употреба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар