Translate

събота, 6 ноември 2010 г.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов приветства предложението на КНСБ, КТ „Подкрепа”, БЛС и БАПЗГ на консенсус за развитието на здравеопазването в България и се ангажира с инициирането на обществен и политически дебат в най-скоро време

Исканията, които социалните партньори са декларирали са разумни и това ми дава надежда да смятам, че може бързо да постигнем съгласие, заяви в специално прессъобщение здравният министър . 
Регулацията на медицинските дейности задължително трябва да се съгласува и контролира с БЛС. В тази връзка призовавам съсловните организации да започнат и преговорите по изготвянето на нов НРД. Няма пречки срокът на действие на НРД да бъде намален на 1 година. Това е и мое желание, то се налага от промените, които текат в системата. 
трябва да започне и преразглеждане на действащата методология на НЗОК за разпределение на средствата за болнична помощ през 2010 г., тъй като в момента постъпват доста сигнали за наличие на субективизъм при разпределянето на средствата към отделните лечебни заведения.  Управлението на НЗОК и в момента се извършва на трипартиден принцип, но няма пречки квотата на здравноосигурените лица да бъде увеличена, посочи здравният министър. Според него промени в механизма за заплащане на лекарския труд и в остойностяването на медицинските дейности са нужни, а социалните партньори безспорно имат място при изготвянето им. В момента клиничните пътеки се остойностяват от звено в МФ. Резултатите се съгласуват с Консултативен съвет, в който влизат представители на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и на пациентите. 
 Към момента в МЗ няма постъпила информация, че се предвижда намаление с 30% на цените на клиничните пътеки, а и няма логика това да се случи при наличие на по-голям проектобюджет на НЗОК за 2011 г., се казва в прессъобщението на пресцентъра на МЗ. 
------
Бюджетът за здраве е най-добрият възможен. 
 В параметрите на бюджета за  2011  г.е разписано, че за сектор „здравеопазване" ще бъдат отделени 3,5 млн. лв. 
Това е прилична сума за условията, в които се намира държавата, заяви той и увери, че  ако има как, догодина ще иска още повече пари  за сектор здравеопазване. 
------



 327 болници са подали документи в Районните центрове по здравеопазване до края на октомври, за пререгистрация, показват междинните данни в Министерството на здравеопазването.
Общо 332 лечебни заведения подлежат на пререгистрация  от тях 153 са многопрофилни, 131 специализирани болници и 48  диспансери. 
В бройката  не влизат 12 -те държавни психиатрични , както и всички ведомствени болници.  При подаването на документите се оказа, че две специализирани болници вече са се преобразували в медицински центрове, а една е преустановила дейността си. Да се вместят в крайните срокове за пререгистрация не са успели само две лечебни заведения. МЗ ще установи какви са причините за това. Пререгистрацията на лечебните заведения ще продължи с проверка на подадените документи.
За да се осигури равнопоставеност при оценяване на лечебните заведения е изградена максимално гъвкава система на работа. В момента се преработват част от медицинските стандарти, така че изискванията в тях да не затрудняват работата на болниците. Затова лечебните заведения ще могат да подават допълнителни документи и след 31 октомври тази година. За да се даде равен старт и на новите болници, оценката на обема дейност, който имат, ще се прави едва година, след като са започнали работа. При нужда от допълнителна информация болниците ще могат непрекъснато да задават въпроси на имейл: lz@mh.government.bg .
Пререгистрацията е нужна, за да се определи нивото на компетентност, което ще получат отделенията и клиниките - първо, второ или трето. То ще се оцени на базата на брой специалисти, апаратура и съответствието с медицинските стандарти. По този начин ще се определят възможностите на всяка болница какви дейности може да осъществява. Това ще гарантира на пациентите, че навсякъде ще получават по-качествено и адекватно обслужване. Регулирането на дейността, която могат да извършват болниците се очаква да намали и прехвърлянето на пациентите от едно лечебните заведения към друго или забавянето на лечението им.
След приключване на пререгистрацията на страницата на МЗ ще се публикуват и данните с нивата на компетентност на болниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар