Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Само крачка от кървящи венци до инфаркт


През последните десетина дни в световните медии се появи информация, че главата на английското кралско семейство е в болница заради инфекция. За първи път думата "инфекция" придобива такава тежест. Физиологичното й отражение в човешкия живот е разплакало много хора, защото тя е причина за 99% от заболяванията в света.
Когато бях млад лекар, мои колеги ми се присмиваха, че се занимавам с бяло течение - било нещо несериозно. Съвременната медицина доказа научно и практически, че компонента на тези течения има основна роля за човешкия стерилитет. В момента световните учени обръщат все по-голямо внимание на начините, по които инфекциозните патогени съдействат за развитието на болестите. Особено важно е да се намерят причините за заболяването на кръвоносната система. Има сигурни доказателства, че сред тях са микроорганизми, които действат в синергизъм (група). Това е Actinomyces bovis и Actinomyces israelii - грам положителни лъчисти гъби (актиномицети), отнасящи се към клас Actinomyces, както и streptococcus gordonii и streptococcus sanguis, които обитават устната кухина. Комбинацията от този вид гъбички и микроорганизми, които поотделно не са патогенни, води до много тежки заболявания. Инфекциите, които тези бактерии причиняват, се характеризират с коагулиране на тромбоцити и последващо отлагане на тромбоцитни плаки. При streptococcus gordonii е открит протеин Pada, които е сателит на клетъчната стена на посочената бактерия. Прилепва се към фибриногенния рецептор на тромбоцита Gpllbllla. Ново изследване, проведено от учени в Англия, доказва съществуването на бактерия, която в комбинация с определена микоза причинява зъбна плака. Тази група от микроорганизми може да достигне до кръвоносната система, като увеличава риска от инфаркт. Заключението е на професор Хауърд Дженкинсън от университета в Бристол. При кървящи венци и последваща инфекция бактерията и нейните сателити могат да достигнат кръвоносната система, където причиняват съсирване (коагулация), водеща до болести на кръвоносната система. Основна причина за тези заболявания са бактерии от рода на стрептококите. Много от тях обитават устната кухина. При определен вид сексуален контакт те могат да преминат и в уро-гениталния тракт, както и в дебелото черво. Най-често тези бактерии обитават тънък слой органична материя в устата и в синусите. При навлизането на стрептококи и гъбички в кръвоносната система стрептококите използват едно основно оръжие - протеинът Pada, за да се предизвика съсирване на тромбоцитите. Това води до формирането на тромби и по-късно до инфаркт. Екипът на проф. Дженкинсън заедно с учени от Кралския хирургичен колеж в Ирландия са достигнали до извода, че когато тромбоцитите се коагулират, те изцяло обгръщат бактерията и по този начин я защитават от имунната система и от антибиотиците. Въпреки че коагулирането помага за изчистването на организма от бактериите, то е основна причина за малки съсирвания и налепи по сърдечните клапи (ендокардит). Реално това е възпаление на кръвоносните съдове, което ограничава притока на кръв до сърцето и мозъка - исхемия. Намирането на вещества, блокиращи ефекта на протеина Pada, ще намали честотата на инфарктите, които са основен бич за Европа.
За Strep.sannguis се знае, че някои негови щамове имат повърхностни фибрили. Те карат човешките тромбоцити да коагулират като съдействат за развитието на тромби и последващ ги ендокардит. Поне два различни антигена на повърхностните фибрили водят до коагулирането на тромбоцити при наличието на strep.sannguis. Антигенът от клас 1 води до прикрепване на бактерията към тромбоцита, а този от клас 2 взаимодейства със специфичните рецептори на кръвните телца. При Strep.gordonii е наличен протеин, който може да се свързва с човешката киселина ламинин и по този начин да причини коагулация - увреждане на сърдечните клапи. При пациентите с артрит, особено от автоимунно естество, се срещат антитела от тип 2, имащи основна роля за развитието на този артрит. Ето защо разработването на структурата и изявата на протеина, които въздействат на тромбоцитите, може да има изключително значение за разбирането на процесите на хемостаза, тромбоза, дори ревматоиден артрит.
И като заключение бих искал да кажа, че подценяването на малките камъчета по пътя може да обърне каруцата, а тогава пътища много.
Д-р Петър Кътев
В-к „Стандарт”

Няма коментари:

Публикуване на коментар