Translate

вторник, 16 ноември 2010 г.

Пациенти и лекари настояват МЗ да предприеме необходимите действия за решаване проблемите, които водят до рак на белия дроб


Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и приятели, Българското дружество по белодробни болести, Българското онкологично дружество, Българското дружество по алергология, Българският съюз на медицинските дружества, в партньорство с Европейското дружество по белодробни болести, Световната организация за контрол над рака, Световната коалиция за борба с рака на белия дроб и др. изпратиха петиция на Министерство на здравеопазването, с която припомнят на институциите, че 2010 г. е обявена от Световната здравна организация за Година на белия дроб, апелират за целенасочени действия към преодоляване на проблемите, които застрашават здравето на белия дроб на българите и за по-голяма активност от правителствените институции и законодателната власт.
Безпокойство у пациентите и специалистите предизвиква фактът, че у нас няма работеща система за профилактика на рака на белия дроб. Повишена е заболеваемостта от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), което се очаква да доведе до по-голяма заболеваемост от рак на белия дроб в следващите години. Страната ни е с един от най-високите проценти на пушачи, а същевременно бе направен компромис със забраната за тютюнопушене на обществени места.
Зад посланието „Никой не заслужава да се разболее от рак на белия дроб”, с което тази година Световната коалиция за борба с това заболяване (GLCC) приканва всички международни институции да направят по-целенасочени усилия за преодоляване на рисковете от рак на белия дроб, застават и българските организации, които представляват пациенти и специалисти в областта. Те предлагат своята помощ, компетентност и опит, с които да сътрудничат на институциите за намаляване на случаите с болести на белия дроб и подобряване на качеството на живот на хората с тази диагноза.
В подкрепа на апела в центъра на София в близост до сградите на Народното събрание, Министерски съвет и Министерство на здравеопазването са разположени дизайнерски изображения от международни информационни кампании за рак на белия дроб, за да призоват гражданите към отговорно здравно поведение, както и към разбиране и толерантност към хората с диагноза рак на белия дроб, защото това е част от победата над рака.
В сайта на информационната кампания www.azneiskam.com всеки може да намери полезна информация за рисковете за рак на белия дроб и съвети по отношение на диагнозата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар