Translate

събота, 20 ноември 2010 г.

Националният протестен митинг на БЛС премина под мотото „Стига експерименти със здравето на хората!”


Протестът на 19. 11. т. г., започна под звуците на химна на България, бе подкрепен от КНСБ и КТ „Подкрепа", Българска асоциация на специалистите по здравни грижи, Асоциацията на лекарите от болничната помощ, национално представени пациентски организации и учени от БАН. В него се включиха лекари и медицински сестри от лечебните заведения в Русе, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Сливен, Габрово, Девин, Поморие, Смолян, Попово и Търговище и т. н., но без Силистра, Кърджали и Варна.
Поканата на БЛС към НЗОК на протеста да стартират преговорите по НРД 2011, не бе уважена.
Представители на медицинската общност на площад „Народно събрание” издигнаха знамена и плакати с надписи „Мизерия в здравеопазването", „Лекуваме от собствените си заплати", „Ясна и последователна реформа в здравния сектор", „Здравна каса - празна маса", „Стига експерименти със здравето на хората", „МФ – разорява. МЗ – побърква, „Не търсете от нас отговорност за вашата безотговорност”, „Мизерията - сестра на медицинския работник",%.„Здравната псевдореформа – вредна за пациентите” и др..
Протестът беше открит от председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, който увери присъстващите, че медиците не протестират, защото искат повече пари, а защото настояват за прозрачното и рационално разпределение на средствата за здравеопазване. Според него в момента парите не се управляват добре, защото касата е безконтролна и с този протест лекарите показват на обществото, че и те имат достойнство и искат да запази професионализмът в лекарската практика.
Протестът е насочен към пациентите и има за цел да покаже на обществото, че българското здравеопазване има редица нерешени проблеми, заяви той.
-Нация, в която няма здравеопазване, образование, култура – това не е нация, това е обречен народ. Искаме да живеем и да работим в България, не искаме да ни гонят. Искаме наученото да прилагаме тук, каза д-р Райчинов. Няма друга професия като лекарската, в която човек изпълняващ я да отговаря за живота на друг, за това сме уникални, за това трябва да ни уважават. Нашите колеги в момента спасяват стотици живота и затова управляващите трябва ни освен да ни уважават, но и да ни ценят. Не искаме да ни връзват ръцете с делегирани бюджети и регулативни стандарти, а на всичкото отгоре и да ни глобяват като си вършим работата. Това повече нито един лекар няма да го търпи, продължи той и подчерта, че ако колегите му продължат тихо и спокойно да си седят и да чакат касата да им подхвърля трохи днешната ситуация ще се повтори и през следващата година.
-Ние ще продължим усилията си по пътя на диалога, защото това е езика на българския лекар - да каже и да помогне. Крайно време е българският лекар да заеме своето място средно и над средно, както лекарите в Европа и да получават адекватно заплащане, каза още той като наблегна, че исканията на лекарите са справедливи, защото „за да станеш добър лекар учиш минимум 15 години”.
-От тук нататък лекарите ще работят, както знаят, както са учили и няма да се съобразяват с никого. Нека да ни глобят всички Нека да ни глобят всички. Хайде да ни затворят! Да видим какво ще стане. Няма здравна реформа в България. Няма нужда от здравната каса, ако няма здравно осигурителен модел. Ако не постигнем консенсус с управляващите, ще се оттеглим и ще оставим на тях отговорността, щом смятат, че знаят какво трябва да правят. Искам да се знае, че без български лекари няма да има българско здравеопазване и ако това не го проумеят, жалко за тях, отбеляза д-р Райчинов.
Той подчерта, че лекарите повече пари няма да искат, но тези три милиарда и пет милиона лева трябва да бъдат разпределени прозрачно, публично и рационално, защото когато една институция разпределя такава сума и е безконтролна, е много трудно разпределението да бъде справедливо и точно. Някой от вас знае ли къде отиват тези пари и за какво? Не виждам причина лекарския съюз да подписва националния рамков договор, защото това няма да промени настоящата ситуация в здравеопазването. Няма какво да се включи в този рамков договор. Той може да бъде в три изречения за това как ще обменяме информация с касата. Друго съдържание по сегашния закон няма. Изтрито е. Какво да подписваме? Какъв е смисъла от едно административно подписване на договор?, риторично попита той и отбеляза, че единственото положително нещо, което е станало в резултат на досегашните протести е промяната в надзорния съвет на НЗОК, където представителите на държавата ще са 4, а на здравноосигурените – 5, което е решен проблем, но е много малка част от големия проблем.
-Лекарският съюз няма да отстъпи по нито една точка. Ако искат управляващите да се давят, ще ги оставим да се давят сами но няма да отстъпим от това, което за нас е важно. И пак казвам, не за да забогатеем ние, а да работим достойно със самочувствие като представители на най-великата наука на земята. Засега това е последният протест на лекарите. От тук натам оставяме държавата да си носи цялата отговорност за това, което се случва в системата. Ние каквото можахме направихме. Лекарите за последен път лекарите се държат интелигентно. Сигурно никой от вас сега не иска да е тук на улицата, но трябва., каза в заключение той.
По време на протеста освен химнът на БЛС „Добър вечер, докторе” прозвучаха песните „Вятърът на промяната", „Последен валс”, „Молитва за България”, „Аз отлитам” и др..
Протестиращите лекарите поздравиха специално "лицето с инициали С.Д." и му пожелаха с песента "Оne way ticket” " и поискаха с „Развод ми дай” - развод със здравната каса.
-Ако Дянков няма пари да си купи билетът, ще му го купим ние и ще му го осигурим, за да си отиде там, откъдето е дошъл, за да не обърква повече българското здравеопазване и да не смята, че той е единственият човек, който може да реши проблемите. Проблемите могат да се решат от всички нас, каза д-р Димитър Ленков, гл. секретар на БЛС.
Той призова народните представители да слязат и да застанат до лекарите, защото това е смисълът на надписа, който краси НС - "Съединението прави силата". Депутатите обаче така и не се появиха и това според него бе знак, че се страхуват да слязат сред хората от народа.
-Уважаеми колеги, вятърът на промяната вече задуха. Това са първите симптоми на зараждащото се гражданско общество в България и нека това стане ясно на господата в сградата отсреща. Българските лекари не са сами. Те ще бъдат подкрепени от своите европейски колеги, бе категоричен той.
Д-р Тома Попов, синдикалист от "Пирогов" подчерта че след като държавата е в криза и се налагат икономии, трябва и броят на депутатите да бъде намален до 120 души. И той също призова колегите си да се изправят срещу тези “душевните педерасти и политически травестити, които обикалят от партия на партия само и само да са на власт“, и да не гласуват за тях.
Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" д-р Евгени Душков заяви, че това, което се случва, е срам, защото никога не е вярвал, че след 20 години българската интелигенция отново ще е на площадите.
Според него липсва диалог с управляващите и всички решения се взимат едностранно от тях относно така наречената реформа, която май тръгнала, пък завила на някъде, ама я няма никъде.
-Може би бившият министър проф. Анна-Мария Борисова бе права, когато каза, че реформата е невидима. Ние искаме видима реформа. Лекарите искат адекватно финансиране. Трябва да има една предвидимост, един бюджет, който да им гарантира, че догодина ще работят спокойно, а не всеки месец да излизат и да протестират. Необходимо е да се направи регулация и да няма делегирани бюджети. Трябва да има прогнозни бюджети и да се плати на болницата според извършеното, а не колкото някой прецени. Трябва депутатите да пробват да работят на 100%, а да им се заплаща на 60%. Медицинският труд е най-интелектуалният. Това не е като да прекопаеш 10 дка. лозе. Ако трябва ще се съберем пак. В България положителните неща стават само с натиск, това от опит го знам.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентът д-р Иван Кокалов и председател на Федерация на синдикатите в здравеопазването, обявиха в декларация до участниците в митинга своята подкрепата си към протестните действия на медицинското съсловие, провокирани от неадекватните и непоследователни действия на управляващите по отношение на реформата в здравеопазването.
Осъществената здравна политика е силно реактивна, нейният курс - неясен и постоянно променящ се. Все още визията за радикални здравни реформи, които да доведат до качествено по-добри резултати, е неясна, нарушава се правото на българските граждани за своевременен достъп до качествени, здравни и медицински грижи. Нарушава се и трудовото законодателство за работещите в лечебните заведения. В България няма ефективна политика за заплащане в системата на здравеопазването. В условията на икономическа криза здравеопазването трябва да бъде приоритет. Ние сме с вас, заедно ще успеем за по-добро, по-качествено и достъпно здравеопазване!, се казва още в декларацията на КНСБ.
Не вярно, че сме малко. Много сме, защото всеки един от нас е донесъл със себе си любовта на своите пациенти, на които сме помогнали. Донесли сме и мъката на тези, на които не сме успели да помогнем, поради неудобствата и проблемите, които ни създава системата. Няма по-голям от хляба, няма по-голям и от здравето, а ние месим здравния хляб на народа. Не се хапе ръка, която дава хляб, заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров.
-Ние не подкрепяме протеста ви. Това е и наш протест. Учени, лекари, студенти щом протестира цветът на нацията, значи нещо не е наред в държавата, заяви акад. Александър Попов, зам. председател на БАН.
Като финал на митинга лекари от Пловдив пуснаха в небето няколко гълъба, на чиито крака бяха привързани ленти с националния трикольор.
Д-р Златко Илиев, секретар на РЛК - Пловдив поясни, че гълъбите са метафора на пътя на младия български лекар, който отлита от България. По ирония на съдбата гълъбите поеха на запад.
УС на БЛС също заложи на летящата символика, като пусна в небето няколко бели и сини балони с надпис “Терминал 2”.
Писна ни да ни лъжат – правителството, парламента, НЗОК и още какви ли не чиновници, Нямаме какво да губим. Ако днес пестим парите за здравеопазване, за да закрепим фискалния резерв на Симеон Дянков, утре няма да ги има нито пациентите, нито хората в бели престилки. Дянков също няма да го има и ще остане резервът. Бог да пази България! Ние лекарите ще излетим от тази красива държава, която за пореден път за мнозина се оказва само територия. Нека да си дадем ясна сметка, че утре започва от днес , бяха единодушни протестиращите лекари, според които липсата на качествено здравеопазване е заплаха за националната сигурност.
Подкрепа към протеста засвидетелстваха и от асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, от БЗС и от асоциацията на лекарите от болничната помощ.
Ръководството на БЛС внесе декларация от протестния митинг, адресирана до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до министър-председателя Бойко Борисов.
В нея са изложени основните им 6 искания: Премахване на едностранната регулация и делегираните бюджети в здравеопазването; Гарантиране на използването на оперативния резерв на НЗОК само и единствено за медицински дейности в извънболничната и болничната помощ; Възстановяване на публично и прозрачно управление на Здравната каса чрез трипартитен принцип; Възстановяване на договорното начало между институциите БЛС и НЗОК; Връщането на договаряне на цени и обеми на медицински дейности от Министерство на финансите към Националния рамков договор с възстановен едногодишен срок на действие; Изготвяне в най-кратки срокове на ясна стратегия с конкретни стъпки за реформа с участието на всички заинтересовани страни.
Декларацията освен от БЛС бе подписана от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа, от БАПЗГ, национално представени пациентски организации и учени от Българската академия на науките.

Квотата на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК ще се увеличи от един на двама представители. Промяната се прави по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Изменението на Закона за здравното осигуряване ще стане чрез Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г. Промените на текстовете вече са входирани в НС от депутатите от ПП ГЕРБ - председателят на Парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова и зам. председателят Даниела Дариткова.
С промените общият брой на надзорния съвет на НЗОК ще се запази на 9 души. Квотата на държавата обаче ще се намали от 5 на 4 представители. В същото време ще се увеличи тази на синдикатите от 1 на 2 души. Запазва се единият представител на пациентските организации и още двама на работодателските. Целта е да се възобнови общественото начало в управлението на НЗОК. Освен това се предвижда намаляване на времетраенето на НРД от 5 на 1 година.
===================================================================

БЛС е предложил на НЗОК да започнат преговори по НЗД 2011 в деня на протестният им митинг.
Причината е, че д-р Нели Нешева, управител на НЗОК е поискала датата за преговори да е на 19 ноември заради неотложни служебни задължения на Владислав Горанов, председател на Надзорния съвет на здравната каса.
В писмото на д-р Нешева се изразява съжаление, че съсловната организация е отхвърлила възможността експертите на двете институции да започнат преговорите по-рано.
В отговор на което д-р Райчинов припомни текст от Закона за здравното осигуряване, според който изготвянето на НРД се извършва след внасяне на проектобюджета на касата в НС, което бе на 22 октомври т. г..
Според него преговорите по НРД ще са само формални, защото правителството ще определя цените на клиничните пътеки, а стандартите се определят с наредби на здравното министерство. За нас остава да преговаряме за документите и документооборот и задълженията на страните по информационното осведомяване и обмен на информацията, поясни той.
Директорът на НЗОК д-р Нели Нешева категорично отхвърли обвиненията на БЛС, че парите на касата за болниците се разпределят по неясни критерии и на тъмно. Декларирам, че парите днес на здравната каса се разпределят по наследени принципи и правила така, както лошо са сътворени тези правила и принципи, тъй като предишното ръководство на касата е приело правила без обективни критерии за определяне на делегираните бюджети на болниците и като критерий се е използвал историческият принцип на броя на пациентите, каза тя пред НТ. Трябва да се променят правилата, по които се заплащат и се остойностяват медицинските дейности. От 347 директори на лечебни заведения може би 7 или 17, не повече, са недоволните директори. Днес, на този етап, шуробаджанащина при разпределението на средствата няма. Не мога да гарантирам, че в миналото не е имало, каза тя.
В Бюджет 2011 са заложени най-много от когато и да е било пари за здраве
В бюджета за догодина са заложени най-много от когато и да е било пари за здравеопазване - над три милиарда лева. Това каза в Пловдив финансовият министър Симеон Дянков, предаде Радио Пловдив. В тази връзка той настоя, че средствата са повече от достатъчно, като въпросът е дали техните ползватели могат добре да ги усвоят, но контролът върху това е задължение на здравният министър. Вицепремиерът определи като „неоснователна" идеята на Лекарския съюз за закриване на НЗОК и формирането на подобен отдел във финансовото министерство, който да разпределя здравните фондове.

Здравният министър д-р Стефан Константинов коментира по повод на протестите на лекарите, че практикуващите лекари в страната са 27 хил., но само 200 от тях протестирали в София. Той допълни, че основното е да има дискусия по проблемите, а не само да се настоява за финансиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар