Translate

вторник, 16 ноември 2010 г.

Център за обучение на деца и юноши с диабет и наднормено тегло отваря врати в София

То се намира на ул."Христо Станчев" 13 в столицата, съобщи водещият педиатър-ендокринолог доц. Мая Константинова.
По проекта "Усмивка и за моето слънчице" на Конфедерация "Защита на здравето" в центъра ще се дават безплатни консултации за деца и подрастващи с диабет до 18-годишна възраст.
Задачата ни в центъра е да обучим децата и техните родители как да използват инсулинова помпа, обясни доц. Константинова, която не скри своето съжаление, че държавата не поема поне част от стойността на инсулиновата помпа и на консумативите.
В тази връзка проф. Мария Дамянова, създател на детската ендокринология в България, предложи банките да отпускат безлихвени кредити за покупка на този жизненоважен уред. По думите и лошият контрол на диабета след години може да засегне зрението, черния дроб, бъбреците и много други органи и системи в човешкия организъм.
В центъра ще бъдат консултирани и млади жени с диабет затова какво трябва да знаят за болестта, когато забременеят.
По думите на доц. Константинова - една млада жена с добре контролиран диабет може да роди нормално доносено дете. Обезпокоителното обаче е, че млади момичета в риск, не се консултират навреме и компетентно в много случаи.
Тя поясни, че от изключителна важност е момента на забременяването, защото ако той е, когато жената е със стойности на кръвната захар около и над 10 ммол/л и на гликирания хемоглобин – над 10%, опасността от усложнено протичане и вътреутробно развитие на малформации у плода е напълно реална. В случай че диабетът е компенсиран – със стойности на кръвната захар между 4 и 8 ммол/л и на гликирания хемоглобин – под 7%, рискът за плода намалява значително до 5%. При нормално протичаща бременност той е около 3%, съобщи доц. Константинова.
Необходимостта от насочена превенция на диабета става още по-голяма, когато става въпрос за млади момичета със затлъстяване и поликистозна яйчникова болест, посочи Пенка Георгиева от КЗЗ, която прикани всички желаещи да се консултират в центъра като поясни, че при необходимост те ще бъдат и насочени към детски ендокринолог.

-----------

В Клиниката по ендокринология на УMБАЛ "Александровска" се проведоха дни на отворените врати за безплатно обучение на пациенти със захарен диабет тип 1 и 2 на 11 u 12 ноември 2010 г.
Инициативата бе част от мероприятията на Българското дружество по ендокринология посветени на Световния ден на диабета – 14  октомври. 

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар