Translate

вторник, 16 ноември 2010 г.

За пръв път в парламента се провежда профилактично изследване на кръвна захар



Във връзка с Световния ден на диабета - 14 ноември и обявяването на ноември като месец на диабета депутатите в Народното Събрание отвариха широко врати и сърца за „малките захарчета” и техните проблеми.
На 12 ноември, група деца от Националната Асоциация на Децата с Диабет заедно с Националния консултант по детска ендокринология доц. Коприварова, измериха кръвната захар на депутатите от 41-то Народно Събрание.
Събитието се проведе под егидата на Комисията по здравеопазването.
Много депутати провериха кръвната си захар, включително председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Десислава Атанасова.
Целта на Националната асоциация на децата с диабет е да покаже колко важна е профилактиката на захарния диабет, както и че децата с диабет не са различни от
връстниците си.
От 2007 год. Световният ден на диабета е обявен за официален ден на ООН.
На 13.05 2010 г. е приета Резолюция на ООН 64/265 за провеждане на среща през септември 2011 г. по проблемите на неинфекциозните заболявания - диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и хронични респираторни заболявания, които са окачествени като тихият убиец, тъй като са причина за 60% от смъртните случаи, 80% от които са в страни с ниски и средни доходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар