Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

От кръвната група зависи безплодието. Най-трудно забременяват жените с О кръвна група, а най-лесно с група - А



Шансът за забременяване е по-нисък при жените, които са с кръвна група от нулев тип, установиха учени, цитирани от Би Би Си.
Специалистите от Медицинския колеж “Алберт Айнщайн” в Ню Йорк открили, че тези жени имат бързо намаляващ брой на яйцеклетките и съответно снижена способност да бъдат оплодени.
Всяка жена има определен брой яйцеклетки - т. нар. овариален резерв, които произвежда през фертилната част от живота си. Ключов показател за начина на изразходване на резерва от яйцеклетки е фоликуло-стимулиращият хормон. Неговите високи нива показват, че резервът се изчерпва по-бързо, което намалява вероятността жената да забременее, след като прекрачи 30-годишна възраст.
В проучването си учените изследвали точно количествата на фоликуло-стимулиращия хормон. Резултатите от кръвните тестове показали, че при дамите с нулева кръвна група нивата на този хормон са най-високи. Т.е. техният резерв от яйцеклетки се изчерпва по-бързо. Изследването показало, че най-ниски нива на фоликуло-стимулиращ хормон имат жените с кръвна група А.
Заключенията са направени на базата на данни, събрани от програмите за лечение за безплодие в Йейлския университет и Института “Монтефиор” в Ню Йорк.
Изследвани са над 560 жени на средна възраст 35 г. Това проучване за първи път показва наличието на връзка между кръвната група на жените и възможността им да станат майки. А също и за пореден път доказва, че възрастта на жената е основен фактор за възможността й да забременее.
Предстоят изследвания и за връзката между кръвната група и фертилитета при мъжете. Тестовете при силния пол са от огромна важност, тъй като проучванията през последните години показват, че нивото на мъжко безплодие е почти равно на женското. Учените предупреждават, че мъжкото репродуктивно здраве е дори по-уязвимо от неблагоприятното въздействие на заобикалящата среда и стреса, отколкото това на нежния пол. Проучвания в различни страни показват, че постоянно нараства нивото на мутации в мъжката сперма - като сперматозоиди с неправилна форма или с ядра, които не са способни да оплодят яйцеклетката, а същевременно тенденциозно намалява броят на сперматозоидите.
Специалистите напомнят няколко лесни за спазване правила, които подсилват репродуктивните възможности. На първо място - правилното хранене. Презасищането и наднорменото тегло нарушават хормоналния баланс и шанса за зачеване. Врагове на фертилността са и алкохолът и цигарите.
Въздържанието от секс не натрупва повече и по-качествени сперматозоиди. Най-добрите показатели са при мъже, които правят секс редовно, т.е. поне 2-3 пъти седмично.
И двата пола трябва да се пазят максимално от полово предавани болести, защото често тези зарази нанасят необратими вреди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар