Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Кристалина Георгиева настоя за бързи реформи

Най-добрите реформи се правят под натиск, заяви вчера пред БНТ еврокомисарят Кристалина Георгиева. Тя призова правителството да предприеме бързи реформи на пенсионната система, здравеопазването и образованието. "Да кажем, вие кога ще си ремонтирате покрива на къщата? Като протече най-вероятно, макар че много по-добре е да го ремонтирате, когато имате пари и е лято. Най-добрите реформи се вършат тогава, когато има преса на момента за това те да станат", поясни Георгиева. Тя смята, че сега е много добър момент за реформи, както се прави например във Франция и Латвия. "Няма реформа, която всички да я подкрепят. Такова чудо аз не съм виждала. Но по-голямата обществена подкрепа идва тогава, когато хората разбират и са причастни към това, което става", каза Георгиева.
Тя коментира още, че нашето правителство, както и другите, понякога се лута, защото не е лесно да намери правилните решения. Георгиева предложи „Гражданска защита" да бъде подчинена на премиера Бойко Борисов, тъй като при бедствия ще могат да се взимат бързи решения. Тя обясни, че в повечето страни в Европейския съюз "Гражданска защита" е към МВР, в други страни е към Министерството на отбраната, а в някои от тях директно е подчинена на президента.
Георгиева беше категорична, че в България има проблеми с наводнения и горски пожари. Според нея трябва да се наблегне на оборудването, дори и да става дума за техника втора употреба. Тя уточни, че в света бедствията и авариите са нараснали пет пъти през последните няколко години. Между 230 и 300 милиона души страдат от причинени природни бедствия и аварии и това струва близо 70 милиарда евро.
Георгиева смята да инициира създаването на център в Европейския съюз за реагиране при бедствия и аварии. В него трябва да участват обучени екипи, да се инвестират пари за транспортиране.
В-к „Класа”

Няма коментари:

Публикуване на коментар