Translate

вторник, 2 ноември 2010 г.

отказваме въглехидратите, за да сме все млади


Диета бедна на въглехидрати е ключа към дълголетието ни. Намаляването на приеманите от човека калории с около 3/4 от обичайното им количество, води до удължаване на младостта и живота, твърди проф. Синтия Кейниън от университета на Калифорния в Сан Франциско, според в. „Дейли мейл.
Тя е установила, че виновници за това са два гена.
Когато е активен „лошият”, човекът не живее дълго. „Добрият” пък неутрализира свободните радикали, които се свързват с много заболявания – от рак до Алцхаймер.
Проф. Кейниън, изключвайки първият и подсилвайки втория ген, успяла да накара червеи, които нормално живеят 20 дни, да останат витални до 144 дни. Ако беше човек, щеше да живее 450 г., твърди тя.
Човек, когато хапва торта или бял хляб, отделя повече инсулин, (от своя страна той повишава нивото на серотонина, предизвикващ състояние на релаксация и подобряване на настроението) който активира „лошият” ген.
Е не е нужно все пак напълно да се отказваме от сладкото в храната ни, достатъчно е да сведем до минимум въглехидратите, за да подпомогнем на „добрия” ген, да ни държи дълги години по/все млади...
Но да не забравяме обаче факта, че бедна на въглехидрати храна води до депресивни настроения.

-----
Британски учени от “Импириъл колидж Лондон” развенчаха мита за трайната полза от протеиновите диети.
Проучване, обхванало 400 000 възрастни от 10 европейски страни, разкри, че яденето на повече месо води дългосрочно до покачване на килограмите дори при равен брой калории, съобщава Би Би Си.
Шунката, кренвиршите и червеното месо най-много допринасят за напълняването.
Прекомерната консумация на месо води до напълняване както при жените, така и при мъжете. Консумиращите ежедневно по 250 г месо, качват 2 кг повече в сравнение с тези, които не ядат месо, макар че храната им е с еднаква енергийна стойност, показва проучването.
Това удря по теориите, че диети с високо съдържание на протеини и малко въглехидрати спомагат за дългосрочно отслабване, коментира Би Би Си.
Размерът на порцията, пържола или количеството месо, трябва да са не по-големи от карта за игра, съветва диетологът Сайън Портър, която е и говорител на Британската асоциация по диететика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар