Translate

вторник, 2 ноември 2010 г.

Към антидепресантите най-рядко прибягват българи, германци и гърци


Палмата на първенството се държи от португалците в Европейския съюз. През последната година 15 % от тях са посягали към лекарствата, за да подобрят настроението си, което е двойно повече от средния показател за ЕС - 7 %.
При германците и гърците потреблението е 3%, а при българите 4%, сочи изследване за психичното здраве на Европейската комисия, предаде германската агенция ДПА.
Като най-честата причина за техния прием се посочват депресиите и състоянията на тревожност.
Според данните от проучването Евробарометър, проведено в началото на годината,  по-често към тях посягат жените, безработните, хората с ниски доходи, живеещите сами и хора, търсили професионална помощ за своите психологически или емоционални проблеми.
Проучването показва и разлики в усещането за щастие между богатите северни страни в Европа, където е нисък процентът на употреба на антидепресанти, и по-бедните страни от Южна, Централна и Източна Европа, където участвалите в проучването са били доста по-мрачни и унили.
В Швеция 90 % от анкетираните са заявили, че „никога” или „рядко” се чувстват толкова зле, че нищо да не може да ги ободри и да подобри настроението им. В Гърция и Румъния това заявяват 56%, а в Литва и Италия ­ 57%.
В Португалия, независимо високият процент на употребяващите антидепресанти тези, които "никога" или "рядко" изпадат в униние са 73%. А това е съвсем близо до средния за ЕС - 74%.
-----
Класация на Световния икономически форум показа, че скандинавските държави и тази година са на първо място сред страните с най-голямо равенство между мъжете и жените. Първите четири места са заети от Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция България се класира на 50-о място от изследваните 134 страни. Страната ни обаче слиза с 12 места в класацията спрямо 38-ото място през 2009 г.
Преди нас са Македония, Еквадор, Панама, Гвиана, Уганда, Барбадос, Монголия, Намибия, Куба, Мозамбик, Тринидад и Тобаго, Шри Ланка.
Последните три места заемат Пакистан, Чад и Йемен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар