Translate

сряда, 24 ноември 2010 г.

Бургас с първата за града и региона модерна кардио болница

В СБАЛ по кардиология и кардиохирургия Кардио Център „Понтика”, единствена по рода си в Югоизточна България, жителите на града и региона ще могат да разчитат на най-съвременна медицинска помощ.
Инвестицията в строително-ремонтни дейности, медицинска техника и апаратура възлиза над 12 000 000 лв.
Идеята за реализацията на проекта е свързана с желанието на фирмата инвеститор „Мидия груп холдинг” да отговорят на крещящата необходимост в региона да бъде създадена болница специализирана в извършването на най-модерна диагностика и лечение на заболявания в най-важните за страната ни специалности – кардиология, кардиохирургия, съдова диагностика и спешна сърдечна помощ.
За период от 10 години са наети помещенията, под наем, разположени на три етажа в сградата на МБАЛ-Бургас.
Кардио Център „Понтика” има амбицията да работи 24 ч. в денонощието,365 дни в годината за прием на пациенти по НЗОК, платен прием и чрез допълнителни здравноосигурителни фондове и международни здравни застраховки.
Болницата разполага със спешно звено, което ще приема за диагностика и лечение безотказно през цялото денонощие пациенти с всички спешни кардиологични състояния.
По световно утвърдени стандарти тук ще се извършва профилактика на жителите и оценка на сърдечносъдовия риск, диагностика, интервенционално и хирургично лечение на острите и хронични сърдечни заболявания, както и обучение на пациентите и социални програми.
Болницата разполага с 4 амбулаторни кабинета, 33 легла в комфортни стаи, две модерно оборудвани операционни зали, съвременна кардиохирургична реанимация и ултрамодерна апаратура. Ангиографската лаборатория, 64-детекторен скенер са модели 2010 г. Компютърният томограф има и специален съдов софтуер и е приложим за много детайлна морфологична диагностика при всякакви заболявания. Последно поколение са и рентгеновото и ехографското оборудване.
Според д-р Лъчезар Савов, специалист образна диагностика, скенерът е с възможност за диагностика на цяло тяло. Той позволява да се изследват всички сърдечносъдови заболявания - периферните съдове, на главния мозък, на корема и белодробните съдове т. е. дава екзактно изображение на всички малформации. Освен това той има и програма за дензометрия. Апаратът притежава още и устройство определящо индивидуалната доза лъчелечение за всеки пациент, което е изключително ниско. При 12ч. режим на работа поне 20 пациента могат да бъдат реално изследвани с него.
Апаратът за автохемотрансфузия позволява вземане на кръв от пациента, преди хирургичната интервенция, с цел преливане по време на операцията или запазването и в специални хладилни камери за непредвидени състояния. Апаратът за хемодиализа има 7 програми, в зависимост динамиката и състоянията на отделните пациенти.
Реанимационните стаи разполагат с последен модел японски монитори, свързани с компютър майка, даващ възможност жизнените показатели на всеки лежащ пациент да бъдат проследявани във всеки един момент. На тези, които могат сами да се движат специални апаратчета на ръката сигнализират, ако настъпи внезапно усложнение в състоянието им, докато са в санитарното помещение - баня или тоалетна. Така по безжичен начин те непрекъснато се проследяват от главната сестра. Във всяка една стая има перфузори, за дозиране на необходимото количество медикаменти, по една спешна количка, и дефибрилатори. Конферентната връзка ще позволява обмен на медицинска информация в т. ч. изследвания и др., както и осъществяване на консултации в реално време т. е. да се извършва и телемедицина.
Болницата е 4-ри степенно обезопасена, по отношение спиране на тока като включително има и собствен генератор.
Изпълнителен директор на Кардио Център „Понтика” е д-р Марияна Контева, инвазивен кардиолог в МБАЛ „Токуда”.
Консултанти към болницата са доц. Иво Петров, началник клиника „Инвазивна кардиология” в МБАЛ „Токуда”, д-р Димитър Николов, началник отделение „Кардиохирургия” в МБАЛ „Токуда”, д-р Тодор Якимов, началник отделение в Кардиоцентър „Понтика”, кардиохирург в МБАЛ „Токуда”, проф. Лъчезар Гроздински, завеждащ сектор „Ангиология” в МБАЛ „Токуда” и проф. Генчо Начев, директор на УНСБАЛ "Св. Екатерина" – София.
Официални гости, при откриване на болницата, бяха областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров, кмета на гр. Бургас Димитър Николов, Димитър Янакиев, изпълнителен директор на „Мидия груп холдинг”, депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев, лекари и други гости.
По думите на д-р Контева, Бургас за съжаление е бяло петно в здравната карта, по отношение на тази сфера от медицинското обслужване. Тя припомни, че в страната 2 млн. са хипертониците, от които 200 хил. са регистрираните в този регион, а ежедневно 200 -250 души получават инфаркт. Над 40 000 българи получават инсулт всяка година, като 2/3 от тях остават инвалиди за цял живот.
- Бургаска област не прави изключение от тази статистика. Инфарктите се подмладяват и не подминават дори и 19 годишните младежи като се забелязва трайна тенденция за подмладяване на всички сърдечно съдови заболявания. Докато в Западна Европа около 98% от пациентите, при които възниква спешни сърдечносъдово състояние, биват овладени в рамките на първия час, то у нас този процент е едва 40%, дори по-малко, каза тя.
Доц. Петров подчерта, че центъра е едно бижу, тъй като инвеститорите сем. Янакиеви са удовлетворявали всяко тяхно желание, колкото и скъпо струващо да е то и то във време на криза, защото като консултанти са държали всичко да бъде на най-високо ниво.
-Спокойно може да кажем, че не пестихме пари, когато проектирахме центъра и сега той е на световно ниво. Идеята е да обучим местни екипи т. е. основната част от персонала да бъде местен. За целта на ротационен принцип лекари-кардиолози, анестезиолози и др., както и медицински сестри от Бургас минават на обучени в МБАЛ „Токуда”. Хубавото е, че това, което се предвижда като стратегия е болницата да бъде достъпна за абсолютно всички хора без изключения, без ограничения, т. е. по възможно най-класическата схема - договор с НЗОК и достъпност до всеки един човек от Бургас и региона. В новата кардиохирургична болница с модерни методи ще бъдат лекувани и заболяванията на големите съдове. У нас над 15 000 души всяка година са показани за ендоваскуларно лечение на съдовете, кръвоснабдяващи мозъка, коремните органи, крайниците, като само 1000 от тях достигат до малкото български центрове, в които се извършва ангиопластика и стентиране на периферни артерии, т.е. ендоваскуларно лечение, подчерта още той.
Кметът на града заяви, че липсата на такава специализирана кардиологична болница бе един от сериозните проблеми на здравеопазването в Бургас и поради това жителите не само на града, а и на областта са използвали услугите на специализираните клиники в Ямбол, Варна, Сливен, София. Той изказа своето задоволство, че жителите на Бургас вече ще имат перфектно, с най-добрата техника, медицинско заведение. С тази крачка бургаското здравеопазване придобива нов смисъл и много по-конкурентен вид, допълни той.
-С този център изпълних едно желание на моята съпруга, целта ни не е печалба, а наистина да направим нещо добро за региона ни. Този център е сбъдната мечтана моето семейство. Цялата работа за осъществяването на този проект е на екипа ни и ние работихме за бъдещето на града ни, заяви Янакиев, управител на „Мидия груп холдинг” .
На 29.11.2010 г. ще мине последната проверка и се очаква тя да заработи, след като получи лиценз от МЗ, от началото на 2011 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар