Translate

събота, 20 ноември 2010 г.

ЕГА: ЕС трябва да се възползва от предимствата на генеричните лекарства


Увеличаването на обема на генеричните лекарства в ключови области на здравеопазването може да доведе до икономии в размер на 16 милиарда евро годишно”. Това отбеляза проф. Стивън Симонс от Католическия университет в Льовен по време на събитие, организирано от Европейската Генерична Асоциация, чиито член е БГфармА, в Европейския парламент на 17-ти ноември. Тенденцията на застаряване на населението в Европа е един сериозен аргумент в полза на разширяването на употребата на генерични лекарства, бе отбелязано по време на събитието. 
В Европейския парламент се събраха над 100 заинтересовани страни, за да обсъждат достъпа на пациентите до по-евтини лекарства и необходимостта и предизвикателствата, които проблемът със застаряващото население поставя пред стабилността на здравните системи.
ЕС е изправен пред двоен проблем – населението застарява, а раждаемостта намалява. Ще настъпи време, когато по-малко работещи ще плащат по-големи здравни осигуровки за лечение на заболявания, свързани със застаряването, тъй като пациентите в напреднала възраст се увеличават. „В една подобна ситуация достъпът да лечение на възрастните хора ще бъде застрашен, освен ако ЕС не се възползва от предимствата, предлагани от генеричните и биоподобните лекарства”, каза Грег Пари, генерален директор на ЕГА.
Президентът на ЕГА Дидие Барет подчерта, че спестяване на 30 милиарда евро вече е постигнато, тъй като делът на генеричните лекарства възлиза на 50% от общия лекарствен пазар, а пазарната им стойност е едва 18%.
Освен това Европейската комисия стартира процедура за разследване на фармацевтичния сектор за 2008 г. Трябва да бъдат намерени причините за неефективността на фармацевтичния пазар, които създават пречки пред по-бързия достъп до генерични лекарства и нови иновативни продукти за пациентите от ЕС. Евродепутатът Антония Първанова заяви, че тези забавяния имат силно отрицателно въздействие върху устойчивостта на европейското здравеопазване и трябва да бъдат изяснени възможно най-скоро.
zdrave.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар