Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Премълчаните истини за парите в здравеопазването

Владимир Каролев, консултант и общински съветник от НДСВ, пред В-к «Пари»:

Има риск, ако се изхарчи резервът на здравната каса, бюджетният дефицит автоматично да надмине 6%.

Преди около месец Българският лекарски съюз (БЛС), лобистка организация на лекарското съсловие, за малко да успее да накара министър-председателя Бойко Борисов да налее в бездънната яма на здравеопазването събирания близо 4 години резерв на НЗОК. Ако се изпълнят исканията на БЛС, с около 800 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът за здравеопазване - с близо 30% спрямо 2010 г.
Всъщност към днешна дата не се знае дали щенията на БЛС няма да станат реалност. И да доведат до поредното прахосване на пари събрани от хората, които коректно плащат 8% данък върху заплатата си, за благозвучност наречен "здравна осигуровка".
За последните 10 години парите за здравеопазване са увеличени в номинално изражение близо 3 пъти. А с отчитане на инфлацията над 60% е реалният ръст на разходите за този период. Особено сериозен е ръстът на разходите за болници след 2006 г. От интернет страницата на НЗОК става ясно, че през 2006 г. средномесечно НЗОК е плащала 62 млн. лв. на болниците.
През 2009 г. вече - 96.2 млн. лв., или 60% повече при натрупана инфлация за периода от само 17%. Разбира се, стотици милиони левове се плащат и на ръка от хората при посещенията им по болници и поликлиники. Представителните проучвания на общественото мнение за качеството на здравеопазването в България обаче не показват ръст в качеството на услугите, съизмерим с ръста на парите, давани за здравеопазване. Поради факта, че част от парите изтичат в нереформираната система.
Особено гласовит в искането за сериозно увеличение на разходите за здравеопазване е главният лобист на БЛС - председателят д-р Рай-чинов. Според него, ако не се дадат още поне 500 млн. лв. за здравеопазване, през 2011 г. ще настане едва ли не апокалипсис в здравната система. Защото според него проблемите в здравеопазването идвали от липсата на финансиране.
Само че защо нищо не казва д-р Райчинов за следните факти:
Че за само за последните 4 години (2006-2009) хоспитализациите са се увеличили от 1.3 млн. на 2.08 млн. - 60% ръст. Дали този ръст не се дължи на факта, че сегашната система 6 здравеопазването стимулира да се хоспитализират хора, без да има нужда, или да стоят хоспитализираните по-дълго от нужното, за да се получи по-голяма сума от НЗОК?
Че ако се изхарчи резервът на Здравната каса, това автоматично означава допълнителен дефицит в държавния бюджет, който ще надмине 6% и ще доведе до финансови санкции от ЕС, увеличаване на риска на страната и оттам на лихвите по заемите за всички; по-малко инвестиции, по-голяма безработица, по-нисък икономически растеж.
Че по смисъла на решението за увеличаване на здравната вноска с 2%, наложено от БСП през2007г. и подкрепено от БЛС и синдикатите тогава, тези 2% трябваше да се използват само за стартиране на реформата и по-точно за създаване на втори стълб с индивидуални здравни сметки. И това, че предишното правителство не стартира реформата, не дава основание на ГЕРБ и те да не я стартират и да изхарчат резерва на НЗОК под натиска на лобисти и синдикалисти.
Че ако се изхарчи за година-две натрупаният резерв на здравната каса и спаднат отново приходите от здравни осигуровки (поради нова криза например), няма да има никакъв буфер. Или може би при следваща икономическа криза БЛС ще предложи намаляване
на разходите за здравеопазване? Или д-р Райчинов си мисли, че сега сме в последната икономическа криза в световната история?
Че е публична тайна, че се издават хиляди болнични на здрави хора, например за да имат дълъг уикенд или да отидат на гости при мама или баба на село.
Че.в България има повече болници от страни като Дания, Холандия, Швеция и че трябва да се съкрати значително броят на болниците.
Че в България се продават лекарства, по-скъпи от тези в Западна Европа. И дали някои хора с медицинско образование нямат вина за това.
Че всяка болница иска да купи скъпо оборудване, което често използва няколко пъти на месец, само и само да може да получава пари по определена клинична пътека.
Че част от лекарите са виновни за това, че през последните 8 години инвалидите в България са се удвоили, като че сме след война. А фалшивата инвалидизация източва и бюджета на НОИ, и бюджета на НЗОК. Между другото, за епидемията от инвалиди вина носят и НОИ, чиито служители участват в т. нар. ТЕЛК комисии.
Преди да искат повече пари от данъците на хората за здравеопазване, от БЛС трябва да предложат мерки за запушване на течовете в здравната система. И да изпълнят тази част от мерките, която засяга лекарското съсловие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар