Translate

събота, 6 ноември 2010 г.

Протестите на медицинската общност продължават - единодушни са КНСБ, КТ „Подкрепа”, БЛС и БАПЗГ


С трансфера на 320 млн. лв., от НЗОК към МЗ, държавата абдикира от здравеопазването тотално. Това бламира солидарността в здравноосигурителният модел, тъй като с пари на осигурените се плаща лечението на неосигурени лица.
Така държавата в момента тласка хората просто да не се осигуряват за здраве, каза д-р Иван Кокалов, вицепрезидентът на КНСБ на съвместна пресконференция относно съвместните им последващи протестни действия с КТ „Подкрепа”, БЛС и БАПЗ.
Болниците продължават да затъват в „черна дупка”, задлъжняват към доставчиците СИ и покриват дефицитите с пари от фонд работна заплата. Квалифицираният персонал на много места е недостатъчен. Остава под въпрос оказването на качествена помощ за българското население. Ако не постигнем оптимален консенсус просто ще си сменяме здравните министри, както сменяме чорапите си ежедневно и ще продължим да правим реформи на парче, без нещо да се подобри съществено, подчерта д-р Кокалов.
Според него реформа трябва да има в ПИМП и да се промени финансирането, защото „това което се случва там натоварва системата” т. е. болничната помощ. Капитационното заплащане трябва да бъде сменено със смесено. А в остойностяването на всяка една здравна услуга в цената трудът, който до сега е една остатъчна величина, трябва да бъде също включен. Ние ще искаме НРД да се подписва всяка година като цената на труда се съгласува включително и със синдикати и с работодатели в сектора, каза още д-р Кокалов.
Той призова управляващите да прехвърлят добрите практики, от обсъждането на пенсионната, и по отношение на здравната реформа. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов акцентира, че в България има медицина, но здравеопазване няма. То е на случаен принцип, без каквато и да е координация, а благодарение на НЗОК в последните години всичко е блокирано в системата, но най-вече доболничната помощ.
Той съобщи, че в извънболничната помощ в Русе има неизползвани 27 хил. направления и неизразходвани 200 хил. лв. за лабораторни изследвания поради страх от санкции, а същевременно и 7 ОПЛ са глобени за надхвърлени регулативни стандарти. Това означава, че здравната каса стимулира да не се работи в доболничната помощ, което от своя страна рефлектира в качеството и във болничната помощ, поясни д-р Райчинов.
БЛС няма никакво участие в нито една точка от проектобюджетът на НЗОК, който е намален с 40 млн. лв. за догодина, продължи той Определени са прогностично-задължителни бюджети за болниците, които уж са търговски дружества, от надзорния съвет на касата. Плащанията са разделени на 4 групи, в зависимост от собствеността на болничното лечебно заведение, а срокът на НРД е запазен на 5 години, съобщи още той и обясни, че до сега на нито едно от писмата им, които е принуден в последно време да изпраща с юрист и двама свидетели, касата не е отговорила. Нещо повече във връзка с остойностяването на клиничните пътеки, сподели, че експертите на лекарския съюз са получили писма със схеми в последния момент като срокът за връщането им е бил едва ли не примерно на следващия ден. Естествено повечето от тях не са и отговорили, но независимо от това, след дни, са получили благодарствени писма за тяхното участие в процеса на остойностяване.
Ясно е, че каквото нареди МФ това се случва и в НЗОК и в МЗ, констатира той, а в отговор на нападките в публичното пространство от някои институции заяви, че БЛС не е синдикат и никога няма да бъде. Нашите протести са протести на цялата медицинска общност в страната и като съсловна организация защитаваме правата и интересите на своите членове. Ако управляващите не вземат под внимание исканията ни протестите няма да спрат. Едно от тях е възстановяване на трипартитния принцип на управление в НЗОК.
Цялата медицинска общност в страната е безкрайно обезверена, а обезверения лекар е по-страшен от недоучилия, подчерта д-р Райчинов.
Според проф. Станка Маркова, председател на БАПЗГ най-пострадалото съсловие от хаоса в здравеопазването и от реформите в него е тяхното.
В последните месеци, повечето от болничните сестри и акушерки в страната са получавали по 50-100 лв. като аванс.
Няма чуваемост, играем си на демокрация. Правят се срещи, кръгли маси на които се повтарят едни и същи проблеми, но в крайна сметка без да последва нещо от това, каза проф. Маркова.
Д-р Евгений Душков от КТ „Подкрепа” сподели, че работещите в Белодробния диспансер на сточна гара са били готови да излязат на ефективна стачка, тъй като за лечение на пациентите си са получавали в последните месеци от касата по 1000-1500 лв., за лечението на 60 пациента, но ненадейно са им били приведени 113 хил. лв. от МЗ, което е осуетило намеренията им.
Това ли е начина, да се размърдаме, за да получим нещо, зададе той риторичен въпрос.
Ние от КТ „Подкрепа” считаме, че реформа отдавна няма. Досега не сме видели концепцията за нея, макар че срокът бе до 31.05. т. г.. Искаме от управляващите да сложат на масата разписана реформа по месеци и тя да има визия поне за 5 години, за да могат колегите да имат някаква сигурност и спокойствие.
И той бе категоричен, че ако бъде приет проектобюджетът на НЗОК за 2011 година, в този му вид от парламента, това е безпрецедент, който никога до сега не се е случвал в държавата и от синдиката ще предложат да се обяви край на здравноосигурителния модел в България и НЗОК да мине като отдел към МФ.
Той сподели още, че тази сутрин (05.11. т. г.) е имало протест пред НЗОК заради неспазване на колективните трудови договори и неправомерни съкращения вече на повече от 15 души. От информация на БТА става ясно, че инспекцията по труда извършва проверка по случая.
По време на пресконференцията стана ясно, че и двата синдиката са категорично против въвеждането на диагностично-свързаните групи (DRG), които сега се ползват само в три държави и за които се отделят средства в бюджета на касата за догодина, само и само да се имитира, че ще се прави реформа.
Участващите в пресконференцията изразиха надежда, че премиерът Б. Борисов и финансовия министър С. Дянков ще се вслушат в това, което днес (05.11.) МФ е казал - „не затягайте толкова коланите, че ще удушите икономиката”, което според тях е силен знак към управляващите, че трябва да търсят балансът.
Изразиха недоумение, от нелепото гръмко оповестяване от здравното министерство, че са превели 20 млн. лв. на болниците, което на практика означава, че се хвалят, че с 3 месеца закъснение са свършили 40% от работата си.
Ако управляващите не се съобразят с нашите искания за: регулярно изплащане на задълженията към медицинските изпълнители, за да могат да се осигурят работните заплати на медицинските специалисти; за публично, прозрачно управление на НЗОК, като бюджетът и се разходва само за здравноосигурителни плащания (т. е. разходната част е не по-малка от приходната); регулацията на медицинските дейности да се изработва, извършва и контролира от НЗОК и БЛС (на база медицинска целесъобразност) и провеждане на обществен и политически дебат, с участие на всички заинтересовани страни, с постигане на консенсус за целите, конкретните стъпки и срокове на реформата в здравеопазването, протестите ще продължат.
Общи регионални протести са насрочено на 08.11. т. г. в Добрич, на 09.11. в Ст. Загора, на 10.11. в Пловдив и на 17.11. в Пазарджик. След тях ще се премине към едночасова ефективна стачка в цялата страна, а ако не бъдат чути се предвиждат и постъпателни ефективни протести.
Все още обаче нямат яснота по отношение на националния протестен митинг, тъй като всичко зависи от това кога и как ще бъде гледан бюджетът на НЗОК в Народното събрание, заявиха те.
Ще продължим с натиска и ще бъдем заедно, твърдо заяви в заключение д-р Кокалов от името на синдикални и съсловни организации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар