Translate

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Около 60% от пациентите посетил личния си лекар в последната година, не би го препоръчал на свой познат или приятел


Изследването „Отношения между лекари и пациенти” е проведено от WIN (Световна независима мрежа за маркетингови проучвания) и асоциация «Галъп интернешънъл» в 23 страни по света. Проучването обхваща над 22 000 души от различни континенти. Извадките във всяка от наблюдаваните държави са национално представителни, а интервютата са проведени в периода май–август 2010 г.
Изследването в България е проведено от ББСС „Галъп интернешънъл” и обхваща национално представителна извадка от 1000 пълнолетни българи, посещавали лекар в последните 12 месеца.
Данните от световно социологическо проучване на отношенията между лекари и пациенти показват, че над половината от гражданите по света имат личен лекар (или поне лекар, към когото се обръщат за повечето си проблеми и оплаквания).
България е на трето място, след Испания (80%) и Франция (79%), по дял от населението, което най-често посещава един и същи лекар. 78% от българите, които са ходили на лекар в последната година, заявяват, че вече са се обръщали към същия специалист повече от веднъж в миналото.
Саудитска Арабия (38%), Турция (34%) и Китай (26%) пък са държавите с най-нисък процент пациенти, които са посещавали същия лекар повече от веднъж в миналото.
Малко над 40% от анкетираните българи обаче заявяват, че биха препоръчали личния си лекар на свои познати.
Страните от Азия като Китай, Япония, Южна Корея, Пакистан и Русия имат относително нисък коефициент на препоръка на лекаря, делът на доволните от лекарите си е по-нисък от дела на недоволните, за разлика от САЩ, Канада и Бразилия.
В Европа, някои страни от Стария континент са с висок процент препоръчващи лекаря си (Австрия, Испания, Швейцария), а други, като Франция, Италия, Обединеното кралство, Холандия и България, са около или под средната степен на удовлетвореност от своя лекуващ лекар.
Класацията по дял на жителите, които са доволни от лекаря си и биха го препоръчали, са Австралия и Швейцария.
България е на 16-о място по показание на индекса за бъдеща препоръка.
Показателят „бих/не бих препоръчал/а” се счита в изследователската практика за доказано по-точен измерител на удовлетвореността, отколкото директният въпрос „харесвам/не харесвам“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар