Translate

събота, 6 ноември 2010 г.

Митрева: Швейцарското правило няма да се прилага през 2011 г.

„Швейцарското правило” за осъвременяване на пенсиите няма да се прилага през 2011 г. Това заяви управителят на НОИ Христина Митрева в предаването на Дарик радио „Седмицата”. Според нея това не е честно, но в момент, в който няма нарастване на доходите на работещите, не може да има нарастване на пенсиите. „Когато на входа няма нарастване, на изхода също не може да има. Увеличението на размера на осигурителната вноска, не е увеличение на доходите – те остават същите”, обясни шефът на НОИ.
Ако има някакво нарастване, то трябва да е обвързано само с инфлацията, смята Митрева. Те е категорична, че растежът на пенсиите трябва да следва растежа на доходите.
Размерът на пенсиите ще бъде повишен едва през 2013 година, съобщи още Христина Митрева. Тя добави, че плановете предвиждат растежът на пенсиите да следва растежа на доходите и да няма дисбаланс, както през 2009 година. Тогава пенсиите бяха увеличени с около 20 процента, но доходите останаха същите.
Митрева коментира и случая със предвидената за закупуване сграда за териториалното управление в Пазарджик. „НОИ не купува сгради по решение на управителя, а по решение на надзорния съвет. Цифрата, която изнесе Владимир Каролев (при цена на квадратния метър от над 1100 евро) е за обекти, които ние не бяхме приели, но те трябваше да влязат в справката на Надзорния съвет.Ние сме приели цена от 460 евро на кв. метър”, обясни тя. Пращали сме писма до областни управители и кметове, с молба да ни осигурят сгради. Отговорът до момента е не, допълни управителят на НОИ.
По думите й НОИ има парите за закупуване на сградата и не става въпрос за средства взети от пенсиите на хората. „Всяка година Сметната палата прави проверка за изразходването на средствата. Те не могат да се вземат от където и да е, има си пера”, каза Митрева.
По думите й подобен проблем имат и подразделенията на  НОИ във Велико Търново, Кърджали. На месец плащаме около 600 000 за наеми на сгради и архивохранилища, каза шефът на осигурителния институт и допълни:
„Винаги трябва да се изхожда от целесъобразността на едни разходи. Да се преценява дали са наложителни. Щом сме внесли справката в Надзорния съвет значи сме преценили, че вече е наложително да се закупи сграда за нуждите на поделението в Пазарджик. Сградата не е нова, но е запазена, намира се в центъра, а не е в покрайнините.
Преди време, например, държавата ни даде сграда за архивохранилище във Враца, която трябваше да укрепим. Четвърта година я оправяме и продължаваме да плащаме наем за помещенията, в които съхраняваме архивите”.
„Вече приехме архивите на всички ликвидирани осигурители и трябва да ги съхраняваме. Нямаме време за планове”, категорична е Христина Митрева.
Категорийното пенсиониране няма да изчезне докато има категории, заяви още тя. „Трябва да се мисли за подобряване условията на труд, защото докато те са лоши ще има и категории за вреден труд”, допълни Митрева. 
Агенция Кросс

Няма коментари:

Публикуване на коментар