Translate

вторник, 16 ноември 2010 г.

От 1 януари 2011 год. НЗОК поема лекарствата за редки заболявания и трансплантации


Медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация, сега осигурявани от МЗ ще преминат към списъка на медикаментите за домашно лечение, които НЗОК реимбурсира. Това ще се случи от началото на следващата година, съгласно предвижданите промени на МЗ в Наредба 34, Наредба 38 и Наредбата за включване на лекарства в Позитивния списък, чиито проектите вече са публикувани в сайта на здравното министерство.
Промените са част от политиката на МЗ за осигуряване на по-качествено и достъпно лечение за хората.
До края на 2011 г. се предвижда към здравната каса да преминат поетапно и останалите медикаменти, сред които са лекарствата за онкологични заболявания, хемофилия и др., осигурявани от МЗ, за да се гарантира по-добрия достъп на пациентите до тях.
С други думи променя се процедурата, по която лекарствата се покриват от държавата. От следващата година те ще се финансират от здравната каса автоматично, след като попаднат в позитивно-реимбурсната листа. В момента редът е по-усложнен. МЗ няма право веднага да покрива медикаментите, след като са включени в позитивно-реимбурсната листа, а трябва да провежда допълнителни търгове. При тези процедури обаче се губят по няколко месеца и не всички медикаменти от един вид са налични за пациентите. МЗ има право да покрива само тези, които са спечелили търга, тоест предложили са най-ниската цена.
За да няма прекъсване в терапията на пациентите при прехвърлянето на медикаментите за лечение на редки болести, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане след трансплантация, МЗ ще осигури нужните количества и за месец януари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар