Translate

вторник, 12 октомври 2010 г.

Премие рът Бойко Борисов в сутрешния блок на bTV на 8.10.2010 г.

В споразумението много ясно и точно е разписано, натрупаният резерв на здравната каса, защото лекарите разбраха, че ако ние го изтеглим целия, ще съборим борда, ще фалираме лева и всички българи ще пострадат. Събраният резерв към 31 декември 2010 г. остава във фискалния резерв, за да го подпира, а от 1 януари парите, които се събират за здраве в следващите години, ще се харчат само за здраве, заяви той. 
Така той изтълкува точка 5 от подписаното споразумение с БЛС, според която „наличните средства към 31.12.2010 г. по сметки на НЗОК се прехвърлят по сметки на републиканския бюджет”. Затова според премиера са необходими „малки законодателни промени, за да могат всички дейности, като диспансерите например, да си отидат и да ги плаща съответно здравната каса”.
Министър-председателят се опита да внесе яснота и по твърдението си от последните дни, че с пари за здраве са плащани пенсии. „С парите, които се събират от здравната вноска, която предишното правителство увеличи от 6% на 8%, тези 2% се вкарват в резерв и стоят в БНБ. Къде е сега точно детайлът, който крият всички различни от мен? На практика с този резерв от 1,3 млрд. не се плащат пенсиите, но всъщност стоейки той там, те вадят отдолу под него от фискалния резерв парите и плащат пенсиите. И като се събират от различните ни дейности, другите в държавата парични средства, те се вкарват във фискалния резерв и го попълват. Така че те какво казват – от парите за здраве пенсии не са плащани и парите са в БНБ. Да, истина е. Но това само служи да подпира взимането на парите отдолу. Разбирате ли?”. Борисов отбеляза, че това е била практика в предишното правителство и сегашното се е опитало да продължи с тази политика, докато не се намесил той.
Аз мисля, че с подписването на споразумението с лекарския съюз, самият факт, че те си отмениха и протеста, самият факт, че направихме това, за което от години лекарите настояваха – да се извади здравната каса от управлението на държавата, да стане самостоятелна, да се въведе трипартитния модел, за което настояваха, да се харчат вноските само за здраве – аз го направих, за да се търси някакво отклоняване на общественото внимание, каза още премиерът.
Зам. министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че резервът на НЗОК, натрупан до края на 2010 година в БНБ, ще бъде прехвърлен по сметките на републиканския бюджет, съгласно споразумението между БЛС и правителството.
Резервът ще даде възможност за финансиране на дефицитите в консолидираната фискална програма в следващите години, призна Горанов, без да даде ясно отговор дали парите от НЗОК ще отиват само за здраве и кой ще ги контролира. 
------
Коментарът на Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара:

-Лансират се поредните луди идеи. Това е идеята всички пари, които се събират от здравни вноски, да бъдат налети в нереформираната здравна система. Това възлиза на 2.6 млрд. лв. На всичкото отгоре, тъй като вървим към сериозен дефицит в бюджета, да се вдигнат вноските за социално осигуряване с 3%. Това е безумие. Икономиката ще потъне допълнително. Това се предложи от синдикатите и от някои хора от Министерството на финансите, което е пълно безумие. Тоест ние наливаме пари в не що, което не е реформирано, за което няма концепция. Това говори за паника на правителството, което се поддава на уличен натиск. Реалният сектор не може да излезе от кризата на такъв натиск. Тъкмо икономиката ни е подала главата си над водата, досега дишахме с шнорхел и ние ще се потопим обратно под нивото на шнорхела.

Няма коментари:

Публикуване на коментар