Translate

неделя, 3 октомври 2010 г.

В интервю, излъчено по BTV на 29.09.т. г., вече екс-здравният министър проф. Анна-Мария Борисова

За първи път призна, че е заложник на финансовия министър Симеон Дянков и отправи критики към него за кризисната ситуация с финансирането на здравеопазването.
Същевременно тя защити концепцията си за здравна реформа, но уточни, че тепърва предстои да се уточни какво ще покрива гарантираният от здравните вноски пакет, плащан от НЗОК, и какво ще се доплаща над него по линия на допълнителните доброволни фондове или кеш. Но заяви, че това ще стане след остойностяването на медицинските услуги и не скри недоволството си, че този ангажимент, поет от Симеон Дянков, все още не е изпълнен.
Не виждам скоро да се случи медицинското остойностяване, защото според закона трябваше да има консултативен съвет към Министерство на финансите, който да направи точно това, посочи Борисова и обясни, че именно поради тази причина не може да се каже какъв ще е размерът на доплащането от страна на пациентите.
Тя обаче бе скептична, че остойностяването ще е готово скоро и заяви, че не знае защо това не е свършено досега.
-Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи и това на всичкото отгоре доби и гражданственост. Икономия в здравеопазването не може да се направи. Ние и без това харчим твърде малко. За един пациент в България влагаме 20-25 пъти по-малко отколкото средно в европейските страни. Но ние имаме малък БВП и отделяме малък процент от този малък БВП и съвсем естествено накрая остава малка сума, каза проф. Борисова.
Тя отново заяви, че лекарите са прави да подготвят стачка заради това, че не си получават заплатите.
-Не може да имаш семейство, което да издържаш, и да получаваш 40%-50%-60% от заплатата си. Трябва да се разплатят с лекарите. Мисля, че е редно да се разплати с болниците, защото те мизерстват, каза още проф. Борисова. Тя посочи, че отново заради Дянков не може да въведе и електронната здравна карта, с която да се упражнява контрол върху системата. И въздъхна: За съжаление той е финансовият министър, какво да се направи.
Винаги, когато се прави реформа, се засягат нечии интереси повече или по-малко и по тази причина има искане за оставка, в случая моята. Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?

Няма коментари:

Публикуване на коментар