Translate

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Лекарите настояват за писмено споразумение с премиера Бойко Борисов за финансиране на здравеопазването и за реформите в сектора

Досега толкова пъти ни лъгаха, че вече не вярваме. Премиерът нека  подпише договор с нас, коментира д-р Динчо Генев, председател на Националната асоциация на лекарите в болничната помощ и припомни, че исканите от тях финансови средства възлизат на 205 млн. лв.  до края на годината. Той каза още, че по предварителна информация над 50% от болниците в България са завели съдебни искове срещу НЗОК за неизплатените им суми. Сред тях има различен тип лечебни заведения, но най-активни са общинските и частни болници.  
Съдебните искове не са просто финансова претенция, това е и форма на протест срещу финансовата политика в областта на здравеопазването, твърдят лекарите.
Лекарите заявиха, че ще продължат да се борят НЗОК да излезе от обсега на финансовото министерство. Те са категорични, че нямат доверие на финансовия министър, когото нарекоха „другаря Дянков”.
Лекарите обаче все още вярват на премиера Борисов и смятат, че ако се постигне писмена договореност по исканията им има шанс да се споразумеят.Засега не е изпълнено нито едно условие от решенията на събора и протестите остават в сила. Ако утре ни изненадат нещо, това вече е друг въпрос, категорични са лекарите от болничната помощ.
------
Според д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз(БЛС), лекарите  ако получат  190 млн. лв. т. е. е с 15 милиона по-малко от първоначално поисканите финансовите им претенции ще се изпълнят  над 90%. За останалите искания и той също изрази  надежда да се подпише писмено споразумение с министър-председателя,  което да гарантира изпълнението им.

Д-р Райчинов съобщи, че в сряда вечерта миналата седмица, часове след като министър Анна-Мария Борисова подаде оставка, е бил на неофициална среща по искане на премиера Бойко Борисов. На нея присъствали председателят на Надзорния съвет на НЗОК Владислав Горанов, вътрешният министърЦветан  Цветанов, началникът на ВМА ген. Стоян Тонев и  председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването  д-р Димитър Димитров.Финансовият министър Симеон Дянков обаче така и не се е появил. Премиерът искал да разбере  какво би успокоило лекарите, които готвят национален протест в средата на октомври, както и какво е виждането им за здравната реформа. Председателят на  БЛС обяснил, че атмосферата може да бъде успокоена единствено, ако се изплатят дължимите 125 млн. лв. от март насам. Така още на следващия ден Симеон Дянков обяви, че ще отпусне допълнително 65 млн. лв. на здравната каса. Засега съсловната организация не отлага планираните лекарски протести, но се очаква  на 05 10 т. г. по време на НС на БЛС ,участие в него вече е потвърдил и премиерът Борисовда се подпише на въпросното споразумение. Ако това се случи, Националният съвет ще се произнесе дали да бъде свикан събор и как да се процедира с протестите, каза още д-р Райчинов. .

----
Изненадващо и силовият вицепремиер Цветан Цветанов се ангажира със здравната реформа. 
-След 4-5 години ще има здравеопазване, което ще съответства на европейското, обяви той вчера, цитиран от агенция "Фокус". 
В сферата на здравеопазването не е по-различно от всичко, което наследихме, продължи той. Проблемите са трудни за решаване, особено в тежка икономическа криза. Надявам се с действията, които предприема правителствотои с активния диалог със здравното съсловие и лекарския съюз да се намери правилната формула, "за да успокоим обществото и съсловната организация" .Паралелно с това обаче трябва  да се планират вече ясни мерки и срокове за реална реформа, която да бъде обвързана с един период в рамките на 4 г. И всички да знаят, че след 4-5 години ще има европейско здравеопазване, обясни Цветанов. 
Според него и до момента има "частично реализиране на конкретни реформи, които обаче по никакъв начин не бяха разяснени на гражданите".
-
Бях много изненадана, когато комисарят по здравеопазване Джон Дали, също толкова изненадан, ме запита защо нашият министър на финансите дава заявки в Брюксел, че в следващите две години няма никакво намерение да направи каквито и да било реформи и ще предприеме рестриктивна политика в областта на здравеопазването за ограничаване на разходите без каквито и да било съществени промени". Това пък заяви пред Дарик радио българският евродепутат д-р Антония Първанова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар